Stalkster van Theo Francken wordt geïnterneerd

Stalkster van Theo Francken wordt geïnterneerd

De staatssecretaris werd 3,5 jaar lang gestalkt. Foto: atb

Leuven / Lubbeek -

De Leuvense strafrechter heeft de internering bevolen van een vrouw uit Leuven, die staatssecretaris Theo Francken (N-VA) stalkte, haar buren lastig viel en nooit betaalde op restaurant.

Hoewel L.S.(62) sinds eind oktober van vorig jaar (vrijwillig) is opgenomen in de psychiatrie van Kortenberg, heeft de Leuvense strafrechter gisteren beslist om de vrouw te interneren. Volgens de verslagen van de gerechtsdeskundige is deze gedwongen beschermingsmaatregel aangewezen. “De beklaagde leed en lijdt volgens de deskundige aan een stemmingsstoornis”, zegt de strafrechter. “In combinatie met alcoholgebruik is ze een gevaar voor de maatschappij en ook ontoerekeningsvatbaar voor de feiten die ze pleegde.”

Staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve vereenvoudiging Theo Francken (N-VA) en zijn partijgenoot Stijn Lemmens kunnen erover meepraten. Onophoudelijk belde L.S. de politici in de periode van 1 januari 2012 tot en met 16 juni 2016. Soms zelfs tientallen keren per dag. Francken sprak ze steevast aan als haar ‘soulmate’.

Met de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) kon L.S. het blijkbaar minder goed vinden, net als met haar buren aan de Beursgang in Leuven. “Ze slingerde hen racistische beledigingen naar het hoofd, maakte hun leven onmogelijk door hen aan te klampen en om geld te vragen, klopte onophoudelijk op hun deur, belde aan en viel ongevraagd bij de mensen binnen”, luidt het.

Op een dag wilde ze haar buren twee kilogram gestolen hesp verkopen. Omdat niemand interesse toonde, gooide L.S. de hesp dan maar op haar terras. Haar gedrag liep dermate uit de hand dat de buren de strafrechter vroegen om L.S. uit haar studio te zetten. Op die vraag kon de rechtbank niet ingaan, omdat ze niet bevoegd is om daarover te oordelen.

Omdat L.S. door de aanstelling van een bewindvoerder niet vrij over haar centen kon beschikken, besliste de vrouw het ene restaurant na het andere op te lichten. Ze wist op voorhand dat ze niet kon betalen voor haar consumpties en het eten. Naar eigen zeggen wilde ze met de flessentrekkerij haar bewindvoerder een hak zetten, omdat hij haar niets zou gunnen.

“Ik ga dit blijven doen tot ik geen bewindvoerder meer heb”, vertelde L.S. aan de speurders. Door het onophoudelijk belagen, diende ook de bewindvoerder een klacht in tegen L.S..

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees