Opstoot inflatie ondermijnt loonopslag

Opstoot inflatie ondermijnt loonopslag

(Themabeeld) Foto: shutterstock

Door een inflatie-opstoot verloopt het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgevers nog moeilijker dan gedacht. Door de hogere inflatie dreigen de lonen dit en volgend jaar plots maar met maximaal 0,9 procent te kunnen stijgen boven op de index in plaats van de verwachte 1,2 procent. Dat schrijft De Tijd.

Op basis van voorlopige cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven - waaruit blijkt dat de lonen in 2017 en 2018 met 0,9 à 1,2 procent mogen stijgen - onderhandelen de sociale partners over een nieuw loonakkoord.

De nieuwe inflatievooruitzichten die het Planbureau deze week vrijgaf, gooien evenwel roet in het eten. Daaruit blijkt dat het leven dit jaar niet 1,8 procent maar wel 2,2 procent duurder zou worden. Daardoor daalt de marge voor de sociale onderhandelaars tot 0,9 procent, schrijft de krant.

In principe mogen de sociale partners geen loonsverhogingen vastleggen boven dat cijfer. In werkgeverskringen is te horen dat ze bij het loonoverleg rekening willen houden met de nieuwe inflatievooruitzichten. De vakbonden willen daar evenwel niet van weten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees