Dit zijn de favorieten bij de jeugd op het BK veldrijden

Dit zijn de favorieten bij de jeugd op het BK veldrijden

Quinten Hermans Foto: BELGA

Oostende -

Niet alleen de profs werken komend weekend hun Belgisch kampioenschap af. Ook de nieuwelingen, junioren en beloften strijden in Oostende om de Belgische titel in het veld.

Opvallende afwezige bij de beloften is Eli Iserbyt. Hoewel de renner van Marlux-Napoleon Games volgens zijn leeftijd nog belofte is, moet hij, gezien zijn volwaardig profcontract, starten bij de profs in Oostende. Dus mag er met Quinten Hermans, al zeven overwinningen het voorbije seizoen (waaronder voor het tweede jaar op rij de Europese titel), één topfavoriet naar voren geschoven worden.

Concurrentie mag hij verwachten uit de eigen Telenet-Fideaploeg, met uittredend Belgisch kampioen Thijs Aerts die net op tijd de goede vorm te pakken heeft, en Nicolas Cleppe. Vorig jaar bezette Telenet-Fidea het volledige podium bij de beloften, ook nu is de kans dus reëel op zo’n coup, al zijn er met Jonas Degroote, Jelle Schuermans, mits een goede dag, nog enkele outsiders voor het podium.

Bij de junioren zijn er zaterdag meerdere kanshebbers op de driekleur, al hebben Jelle Camps en Toon Vandebosch misschien net dat streepje voor. Zij zullen moeten afrekenen met Andreas Goeman, Yentl Bekaert en Timo Kielich die zullen strijden voor een plekje op het podium.

De nieuwelingen krijgen twee wedstrijden, één voor de eerstejaars en een cross voor de tweedejaars. Zij krijgen een kortere zandstrook voorgeschoteld in vergelijking met de beloften en profs. Vorig jaar kroonde Yente Peirens zich tot nationaal kampioen, maar de voorbije weken wist hij nog niet te overtuigen, al kan hij zaterdag voor de verrassing zorgen. Ryan Cortjens, zondag nog tweede in Baal en dit seizoen sterk op dreef, is de topfavoriet. De crosser uit Lanaken viert zondag zijn zestiende verjaardag en hoopt een dag eerder op het hoogste schavot te staan. “Met een podiumplaats zou ik kunnen leven, maar de ambitie is toch om de titel te pakken”, aldus Cortjens.

Bij de eerstejaarsnieuwelingen wordt het uitkijken naar de prestatie van Thibau Nys. Samen met Dante Coremans hoort hij bij de topfavorieten. Al mag tegenstand verwacht worden van Lennert Belmans en Yorben Lauryssen.

Programma

- De eerstejaarsnieuwelingen rijden hun BK zaterdag om 12 uur

- De tweedejaarsnieuwelingen om 13u30

- De junioren crossen om 15u op zaterdag

- De beloften werken hun wedstrijd af om 11u op zondag

Corrigeer