Mager jaar voor pensioenspaarders: deze fondsen brachten het meest op

Mager jaar voor pensioenspaarders: deze fondsen brachten het meest op

In vergelijking met de voorbije vijf jaar zijn de opbrengsten van de pensioenspaarfondsen in 2016 aan de magere kant, met gemiddeld zo’n drie procent. Al klokte het beste fonds wel af op het dubbele. Ook 2017 belooft een ‘uitdagend’ jaar te ­worden.

Geen al te positief nieuws voor de circa drie miljoen Belgen die elk jaar (maximaal) 940 euro opzijleggen voor hun pensioen. Toch voor wie zijn geld in een pensioenspaarfonds stopt, want op de rendementen van de pensioenspaarverzekeringen is het nog even wachten.

De dynamische fondsen, die meer dan de helft van hun activa in aandelen investeren, presteerden het sterkst, met een rendement van gemiddeld 3,7 procent. Defensieve fondsen, die vooral in obligaties beleggen, brachten gemiddeld 2,2 procent op. De ‘gemengde’ fondsen zitten daartussenin (zie tabel onder).

De voorbije jaren ging het de pensioenspaarfondsen voor de wind dankzij de dalende obligatierentes (bij een rentedaling wordt een obligatie meer waard) en enkele prima beursjaren. Maar in 2016 zijn de Europese aandelen- en obligatiemarkten slechts lichtjes gestegen. En dat heeft meteen een impact op het rendement, dat (een stuk) onder het gemiddelde jaarrendement van de voorbije vijf jaar uitkomt.

Met 6,28 procent rendement is het Hermes Pensioenfonds (beheerd door Capfi Delen Asset Management en verdeeld door Bank Delen) de primus van de klas. Dat dynamische fonds deed het ruim vier keer beter dan het (ook al dynamische) BNP Paribas B Pension Growth. Dat leverde de spaarder vorig jaar slechts anderhalf procent rendement op, maar is – bekeken over een periode van vijf jaar – wel nog altijd het op één na best presterende fonds, na Metropolitan Rentastro Growth. Opmerkelijk: beide fondsen hebben dezelfde beheerder, namelijk BNP Paribas Investment Partners.

Onzekerheid op de markt

En 2017? Moeilijk te voorspellen. Na de beursrally sinds de verkiezing van Trump tot Amerikaans president zijn aandelen niet echt goedkoop meer, terwijl de politieke toestand in Italië en de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland ook voor flink wat onzekerheid kunnen zorgen op de markten. Het wordt voor fonds­beheerders dan ook een ‘uitdagend’ jaar, zoals dat heet.

Mager jaar voor pensioenspaarders: deze fondsen brachten het meest op
Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees