Federale politie reageert op kritiek

“Onmogelijk om Anis Amri op te merken in station Brussel-Noord”

“Onmogelijk om Anis Amri op te merken in station Brussel-Noord”

Nadat woensdagavond bekend raakte dat Anis Amri, de dader van de aanslag in Berlijn, ook in Brussel was geweest, kreeg de federale politie kritiek.

Anis Amri heeft twee uur lang rondgelopen in het Noordstation van Brussel voor hij van dar de bus nam naar Lyon in Frankrijk. Dat blijkt uit camerabeelden die in en rond het station hangen. Had Amri door onze politiediensten gevat moeten worden? Aangezien op het moment dat Amri in Brussel was, er al een internationaal opsporingsbericht voor de man was gelanceerd, kan die vraag gesteld worden.

“Onmogelijk om hem zomaar op te merken"

Maar volgens de federale politie was het onmogelijk om Anis Amri zomaar op te merken. “De camerabeelden worden in realtime bekeken”, zegt Peter Dewaele, politiewoordvoerder, aan VRT. “Maar op die miljoenen bewegingen op die camerabeelden is het heel moeilijk om er één iemand uit te halen, zeker als die persoon een sjaal en een muts draagt.” Bij het bekijken van de camerabeelden in realtime wordt vooral gelet op verdachte gedragingen, incidenten of vechtpartijen. En dat was bij Anis Amri niet het geval. “Hij is slechts enkele seconden in beeld geweest. Het was onmogelijk om die daaruit te halen.”

“Onmogelijk om Anis Amri op te merken in station Brussel-Noord”
Anis Amri in station Brussel Noord Foto: federaal parket

Bovendien reisde Anis Amri rond met meerdere aliassen. Moest er een identiteitscontrole geweest zijn in het station of voor Amri de bus opstapte, dan nog wil dat niet zeggen dat hij gevat zou zijn geweest. Het opsporingsbevel was er namelijk voor ‘Anis Amri’, maar mogelijk reisde hij met een ander paspoort rond. Daarnaast wist op dat moment ook niemand waar hij was. Het is dan ook moeilijk om constant gericht camerabeelden van bepaalde plaatsen te bekijken.

Doodgeschoten door politie

Amri was na de aanslag in Berlijn, waarbij 12 mensen om het leven kwamen toen Amri met een truck op een kerstmarkt inreed, doorgereisd naar Nijmegen en Amsterdam. Van daaruit trok hij naar Brussel, om dan verder te reizen naar Lyon en tenslotte Milaan, waar hij werd doodgeschoten door de politie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees