KMI waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen en voetpaden dit weekend

KMI waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen en voetpaden dit weekend

Archiefbeeld. Foto: Marc Herremans - Corelio

Vannacht en zaterdag trekt een neerslagzone traag van west naar oost over het land. Bij vriestemperaturen dient men overal in het land rekening te houden met aanvriezende regen en ijzelvorming die de wegen en voetpaden gevaarlijk glad kunnen maken<./P>

Vrijdagavond en -nacht trekt geleidelijk een storing vanaf het westen het land in. Aan de voorzijde zijn er nog brede opklaringen en gaat het overal vriezen. Na de middernacht verwachten we in het westen van het land lichte neerslag. Eerst eventueel wat sneeuw, later overgaand in aanvriezende regen en ijzel. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt, maar zijn voldoende om de wegen en voetpaden gevaarlijk glad te maken. De minima liggen tussen -1 graad aan de kust en -13 graden in de Oostkantons.

Zaterdag trekt na een vriesnacht een (zwakke) neerslagzone traag van west naar oost over het land. Eerst valt er aanvriezende regen, eventueel voorafgegaan door wat sneeuw. Later op de dag valt er bij positieve temperaturen nu en dan motregen en wordt het mistig. In de Ardennen valt er eerst sneeuw overgaand in aanvriezende regen. Overal in het land moet rekening gehouden worden met ijzelvorming en bijgevolg gevaarlijk gladde wegen en voetpaden. De temperaturen klimmen in de loop van de dag tussen 0 graden in Limburg en 7 graden vlak aan zee. Ten zuiden van Samber en Maas liggen de maxima tussen 0 en -3 graden.

Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag wordt het mistig met nu en dan motregen. Vooral in de Ardennen valt er nog enige tijd aanvriezende regen bij tussenpozen. De temperaturen liggen 's avonds tussen -3 en 7 graden, en worden in de loop van de nacht overal positief.

Zondag en maandag is het zwaarbewolkt en zachter met soms wat lichte regen. Maxima tussen 1 en 8 graden.

Dinsdag is het nog enige tijd regenachtig in het zuiden van het land met op de hoogten (smeltende) sneeuw. In de loop van de dag wordt het droger met opklaringen. Woensdag blijft het mogelijk droog met opklaringen alvorens een nieuwe storing over het land trekt.

Donderdag en vrijdag vallen er geregeld regen of buien. Van maandag tot donderdag liggen de maxima in het centrum tussen 4 en 7 graden. Enkel in de Ardennen kan het vriezen.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees