"Dit doet denken aan de aanslag op Zaventem"

Vijf doden bij schietpartij op Amerikaanse luchthaven: opgepakte dader deed twee maanden terug opmerkelijke bekentenis

Een schutter heeft vrijdag om 13u lokale tijd het vuur geopend in de Fort Lauderdale Airport in Florida. Er werd vrij snel een verdachte opgepakt: Esteban Santiago. De man werd in 1990 geboren in New Jersey en had een militair paspoort bij. Er zijn vijf dodelijke slachtoffers gevallen. Amerikaanse media en analisten leggen bijna allemaal de link met de aanslag op de luchthaven van Zaventem op 22 maart.

Alle mensen die aanwezig waren in Terminal 2 en 3 werden meteen geëvacueerd en samengebracht buiten de gebouwen van de luchthaven. Ook de mensen in alle andere gebouwen werden later geëvacueerd. Vluchten konden eerst nog vertrekken en landen maar later werd daar een stop op gezet. De luchthaven lag lang volledig plat en werd ook afgesloten van de buitenwereld van een veiligheidszone.

De lokale politie bevestigde vrij snel dat de dader opgepakt was en dat de FBI instaat voor de ondervraging. Het motief is voorlopig onbekend. Er wordt niet uitgegaan van een terrorist, maar deze piste blijft open. Volgens een ooggetuige kwam de man simpelweg de baggageruimte binnen om daarna in het wilde weg te beginnen schieten. "Hij was kalm, héél kalm. Hij schoot zo'n 24 keer en had echt niet de intentie om nog weg te komen."

Uiteindelijk bleek het te gaan om Esteban Santiago. De man werd in 1990 geboren in New Jersey, maar groeide op in Penuelas (Puerto Rico) en had een militair paspoort bij. Tot augustus 2016 was hij lid van de National Guard.

Santiago schoot drie magazijnen leeg en ging daarna op een stoel zitten tot de politie hem in de boeien sloeg. De man zou via Alaska naar Canada gevlogen zijn en dan verder naar Florida. Hij zou een wapen uit een gecontroleerde zak gehaald hebben, dat hij geladen heeft op het toilet.

Volgens CBS News en CNN zou hij twee maanden geleden in het politiebureau van Anchorage gezegd hebben dat de federale overheid hem dwong om ISIS-video's te bekijken en dat hij stemmen hoorde. Daarop zouden agenten hem naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd hebben. Wat Santiago daarna deed, is niet bekend. De man had volgens familie wel last van psycholische problemen nadat hij terugkeerde van een missie van tien maanden in Irak.

Er is sprake van vijf dodelijke slachtoffers en acht gewonden. Er werd ook een foto gemaakt van een man die hevig bloedde. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, samen de andere gewonden. Op de Fort Lauderdale–Hollywood International Airport nemen dagelijks zo’n 73.000 mensen een vlucht. Dat komt overeen met 325 inkomende en 325 uitgaande vluchten.
 


 

Later werd een man opgepakt nadat er volgens Amerikaanse media een tweede incident plaatsvond nabij een garage van de luchthaven. Daarna ontstond opnieuw paniek terwijl verschillende agenten met hun wapen in de hand iedereen aanmaanden om op de grond te gaan liggen. Een tweede 'actieve schutter' zou zich verborgen hebben in de luchthaven.

Dat kon echter niet bevestigd worden door de burgemeester van Broward County. De sheriff ontkende deze berichten nadien met klem. Er was geen tweede schutter. Alles zou het gevolg geweest zijn van een haastige evacuatie. Ook de man die opgepakt werd, zou niets te maken hebben met het schietincident.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees