Opmerkelijk voorstel: BNP Paribas Fortis wil extra loon geven in ‘punten’

Opmerkelijk voorstel: BNP Paribas Fortis wil extra loon geven in ‘punten’

Foto: pn

De directie van BNP Paribas Fortis is tijdens de nieuwe loononderhandelingen met een opmerkelijk voorstel op de proppen gekomen, zo meldt Het Laatste Nieuws. Het brutoloon zou worden geplafonneerd op 4.700 euro bruto. Wie meer verdient, zal worden uitbetaald in ‘punten’, die opgespaard in ingeruild kunnen worden voor extra vakantie, cash geld of andere producten van de bank. Het voorstel oogst zowel kritiek als lof.

“Vooral de schatkist zal hier hinder van ondervinden”, zei parlementslid Georges Gilkinet (Ecolo) over het voorstel in Le Soir. “Want minder loon uitbetalen betekent dat zowel werkgever als werknemer minder belastingen betalen.”

De politicus krijgt echter geen bijval van de experten, die wel te spreken zijn over het voorstel. “Het klopt dat de sociale zekerheid de gevolgen ervan zal voelen, maar we zien de evolutie aankomen. Het voorstel biedt veel voordelen voor de werknemers, de werkgever moet zich aanpassen.”

“Keuzevrijheid werkt motiverend”

Hetzelfde verhaal weerklinkt bij Luc Sels, bedrijfssocioloog van de KU Leuven. “Keuzevrijheid krijgen als werknemer werkt heel motiverend”, verklaart hij. “De subjectieve waarde van de keuze stijgt, want het gaat om iets wat die werknemer belangrijk acht.”

En dat terwijl de kost voor de werkgever gelijk blijft. “Dat is dus een win-winsituatie. Bedrijven moeten wel goed weten waar ze aan beginnen, want keuzes zijn nogal moeilijk te voorspellen. En de kostprijs ervan dus ook.”

Bij BNP Paribas Fortis luidt het dat een “aanzienlijk deel” van het personeel voor de ‘punten’ in aanmerking zou komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees