Food

Kopje maakt verschil in hoe we koffie proeven

Kopje maakt verschil in hoe we koffie proeven

Foto: Shutterstock

De vorm van het kopje creëert verwachtingen bij koffiedrinkers inzake onder andere aroma en smaak, dat blijkt uit een internationaal onderzoek. Barista's en koffieliefhebbers, spits alvast de oren.

Een studie die zal worden gepubliceerd in het maartnummer van Food Quality and Preference toont aan dat de vorm van een kopje koffie bepalend kan zijn voor de verwachtingen van diegene die het drinkt. Om tot die conclusie te komen lieten onderzoekers 300 vrijwilligers uit China, Colombia en Groot-Brittannië kopjes koffie in verschillende formaten rangschikken in volgorde van aroma, bitterheid, energie (het effect dat cafeïne op je heeft), temperatuur, intensiteit, individuele smaak, zoetheid en hoeveel ze bereid zijn ervoor te betalen.

De vrijwilligers uit alle drie de landen bleken te verwachten dat de koffie in korte en smalle koppen bitterder, aromatischer en intenser zou zijn. Koffie in bredere kopjes zou volgens hen zoeter smaken. De proefkonijnen uit Colombia en Groot-Brittannië waren bereid om meer te betalen voor kopjes die breder en hoger waren, maar de Chinezen gaven aan voor alles hetzelfde te willen betalen. 

"Als café-uitbaters, barista's en serviesfabrikanten de verwachtingen van koffie van mensen willen manipuleren, dan moeten ze rekening houden met de diameter en de hoogte van de kopjes die ze maken want deze kenmerken zullen naar alle waarschijnlijkheid de verwachte bitterheid, zoetheid, intensiteit en aroma beïnvloeden"; klinkt de conclusie van de studie. 

 

Corrigeer