Toekomst Vooruit verzekerd: restauratie kost 9,5 miljoen

Toekomst Vooruit verzekerd: restauratie kost 9,5 miljoen

Blije gezichten in de Vooruit: Vlaams erfgoedminister Geert Bourgeois (vlnr.), stadssecretaris Paul Teerlinck, architecte Iris Bauwens, Sofie De Leeuw (adviseur van Bourgeois), afscheidnemend Vooruit-directeur Stefaan De Ruyck en architect Wouter Callebaut. Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

De Vlaamse regering maakt 7,6 miljoen euro vrij voor dringende restauratiewerken aan de Vooruit, die in totaal 9,5 miljoen zullen kosten. Het beheerplan voor het monument is goedgekeurd. Tegen de zomer zal ook het geld vastliggen. In 2018 begint de restauratie van gevels, daken en torentjes. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bracht gisteren dat goede nieuws.

Architect Ferdinand Dierkens, de ontwerper van het luisterrijke Vooruitgebouw, kon in 1913 wellicht niet bevroeden dat zijn rijkelijk gedecoreerde en vindingrijk geconstrueerde gebouw zulke zorg nodig zou hebben. Het gebouw, opgetrokken door de socialistische coöperatie Vooruit, moest kunnen concurreren met de pronkgebouwen van de burgerij en tegelijk het volk verheffen. Dierkens en zijn ingenieurs gebruikten allerlei technieken door elkaar, met zelfs zeer nieuwe materialen als beton. Ze keken op geen krul en een laagje bladgoud bij het versieren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio