Nu ook couhousing voor mensen met autisme: “Onze kinderen willen hun eigen stek”

Nu ook couhousing voor mensen met autisme: “Onze kinderen willen hun eigen stek”

Gerarda Grosemans (l.) en Riet Konings laten de oude gemeenschapswoning van de begijntjes aanpassen. Foto: fvv

Gent -

Mensen met autisme die samenwonen om niet te moeten vereenzamen in een appartementje: klinkt logisch. Toch gebeurt het in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg pas voor de allereerste keer, en dan nog in historisch erfgoed. “Voor mensen met autisme bestaan te weinig alternatieve woonvormen.”

Cohousing opent deuren voor mensen met autisme. Letterlijk. Want wie autisme heeft en alleen woont, zit vaak opgesloten tussen vier muren. Mensen vereenzamen, komen in conflict met de buren, raken door het kleinste incident uit balans.

In het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth pakt de vzw Auti­mismus het anders aan. “Tegenover lotgenoten zijn mensen met autisme veel loyaler en toleranter, omdat ze elkaar beter begrijpen. Daarom bouwen we een oud convent om tot een cohousing met zes hypermoderne appartementen en twee studio’s, een gemeenschappelijke ruimte en tuin”, aldus Gerarda Grosemans.

Ze sloeg hiervoor de handen in elkaar met enkele bezorgde ouders. “Zij hebben opgroeiende kinderen met autisme die graag alleen willen wonen maar geen woonvormen op hun maat vinden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees