Tot 7 jaar cel en miljoenenboetes voor vijftien mensensmokkelaars

Tot 7 jaar cel en miljoenenboetes voor vijftien mensensmokkelaars

De illegalen werden vanuit de parking langs de E17 vervoerd met koeltransporten richting Engeland. Foto: bfs

Gent / Waasmunster -

De Gentse correctionele rechtbank heeft dinsdag vijftien Oekraïners veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot zeven jaar voor mensensmokkel. De twee kopstukken kregen ook geldboetes van elk 3 miljoen euro, waarvan drie kwart met uitstel. Twee leden van de bende moeten zich op 7 februari nog verantwoorden voor het ombrengen van een vrachtwagenchauffeur op het parkeerterrein in Waasmunster langs de E17.

Langs de E17 in Waasmunster werd op 7 mei 2015 het lichaam aangetroffen van een Litouwse vrachtwagenbestuurder, die met geweld om het leven werd gebracht in de cabine van zijn truck. Op 12 mei 2015 werden op de parking langs de E40 in Drongen twee Oekraïense mannen door de wegpolitie opgepakt. Ze bleken in het bezit te zijn van Poolse identiteitskaarten waarover ze geen goede uitleg konden geven.

Uit onderzoek bleek dat één van de Oekraïense mannen te maken had met de dood van de truckchauffeur. Het onderzoek toonde ook aan dat de truckchauffeur in Drongen gedood werd en dat de vrachtwagen nadien door de verdachten werd overgebracht naar Waasmunster. De politie legde daarna een criminele organisatie van Oekraïense mensensmokkelaars bloot. Voor de doodslag op de trucker staan twee Oekraïners later nog terecht.

Mensensmokkel

De twee werden ook beschuldigd van mensensmokkel, samen met dertien andere verdachten. De politie pakte de leden op bij een actie in België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het netwerk smokkelde Oekraïense onderdanen tegen betaling naar het VK. De bende beschikte ook over een kapper die zorgde dat de te smokkelen personen qua uiterlijk overeen kwamen met personen op de Poolse identiteitskaarten.

Het openbaar ministerie had 12 jaar cel gevorderd voor de twee kopstukken en tot 8 jaar cel voor de andere beklaagden. Naast de twee kopstukken bestond de bende uit enkele chauffeurs en beheerders van drie safehouses, één in Vorst en twee in Antwerpen. Zo zouden in totaal meer dan 500 mensen in twee jaar tijd zijn gesmokkeld. Zeven beklaagden verschenen voor de Gentse correctionele rechtbank en acht anderen lieten verstek gaan.

3 miljoen euro boete

De rechtbank sprak de beklaagden vrij voor de verzwarende omstandigheid dat ze misbruik zouden gemaakt hebben van de kwetsbare positie van de slachtoffers, maar legde niettemin zware straffen op. De twee kopstukken werden veroordeeld tot 7 jaar cel. Ze kregen ook een geldboete van elk 3 miljoen euro, waarvan drie kwart met uitstel.

“Het gaat om de minimumboete van 1.000 euro maal het aantal slachtoffers, maal de opdeciemen”, zei rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol. Voor de kopstukken ging het om 506 slachtoffers, waardoor de boete 3.036.000 euro bedraagt. Drie kwart van het bedrag werd met uitstel toegekend. De andere bendeleden kregen celstraffen die oplopen tot 4 jaar cel en geldboetes tot 600.000 euro. Vijf bendeleden werden onmiddellijk aangehouden.

De veroordeelden kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees