Politieman die zwarten met bavianen vergelijkt is ook in beroep vrijgesproken

Politieman die zwarten met bavianen vergelijkt is ook in beroep vrijgesproken
Gent -

Een agent van de Gentse lokale politie die op Facebook racistische opmerkingen had gemaakt en zwarten had vergeleken met apen, is niet schuldig aan het aanzetten tot haat en discriminatie. Dat heeft het Gentse hof van beroep dinsdag beslist. In eerste aanleg was de man ook vrijgesproken.

De 52-jarige agent van de Gentse politie had op zijn openbaar profiel op Facebook een foto geplaatst van zwarte Amerikanen die een politiewagen aanvallen naast een foto van bavianen die een auto bespringen. “Zoek de verschillen ... Die apen kan je nog iets aanleren. Die zwarten uit de jungle niet”, vermeldde hij daar onder meer bij. Bij een foto van een vluchteling uit Syrië schreef hij: “Onderweg naar een levenslange all-inclusive vakantie in Nederland en België. En wij maar betalen!”.

Het parket oordeelde dat er voldoende aanwijzingen waren voor een inbreuk op de antidiscriminatiewet en bracht de zaak voor de rechtbank. De Gentse correctionele rechtbank oordeelde vorig jaar dat het wel om racistische beledigingen gaat, maar dat het niet vaststaat dat de agent wilde aanzetten tot racisme. De beklaagde, die door de politie op binnendienst was geplaatst in afwachting van de uitspraak, werd vrijgesproken. Het parket ging in beroep en vorderde drie maanden cel met uitstel, maar het Gentse hof van beroep bevestigde dinsdag de vrijspraak.

Geloofwaardigheid aangetast

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak en hoopte op een signaal. “De afgelopen maanden riepen we iedereen op om te reageren tegen haatboodschappen die circuleren op het internet. We merkten de jongste tijd ook dat veel mensen het online ventileren van haatboodschappen niet pikken en hiertegen een duidelijk sanctiebeleid verwachten. Het arrest van het hof van beroep beantwoordt niet aan deze verwachtingen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

“Niettemin spreekt het arrest van ongepast gedrag. De politie hoort zich niet zo uit te spreken en is een ijkpunt voor burgers”, stelt Keytsman. “Zonder hieromtrent een (juridische) polemiek te willen voeren, is het gedrag van de betrokken politie-inspecteur hoe dan ook van zodanige aard dat het de geloofwaardigheid van het politioneel optreden in de strijd tegen racisme kan aantasten. En dat terwijl de bescherming van de burgers tegen racisme precies één van hun kerntaken is.”

Gedragscode

Unia geeft regelmatig opleidingen aan politiemedewerkers, zegt de directeur. “Tijdens opleidingen aan politiemedewerkers moedigt Unia cursisten aan om racistische of discriminerende incidenten met collega’s te melden. We horen tijdens de opleiding ‘reageren op discriminatie’ regelmatig verhalen over situaties waaruit blijkt dat de grens van het toelaatbare wordt overschreden.” Het Gelijkekansencentrum juicht toe dat het Gentse korps niet blind is voor probleemgedrag van collega’s en dat het een gedragscode opstelde voor het online gedrag van de medewerkers.

Politieman die zwarten met bavianen vergelijkt is ook in beroep vrijgesproken
Corrigeer

NIEUWS