Twee personeelsleden ziek: Legermuseum moet een dag sluiten door personeelstekort

Twee personeelsleden ziek: Legermuseum moet een dag sluiten door personeelstekort

Het legermuseum moest zich de voorbije jaren al vaker verdedigen tegen kritiek. Foto: ycs

Brussel -

Donderdag kunt u het legermuseum in het Jubelpark uitzonderlijk niet bezoeken. Het museum sluit omdat... twee mensen van de veiligheidspersoneel op ziekteverlof zijn. Het incident komt in het verlengde van een reeks negatieve berichten over het museum.

De tijdelijke sluiting plaatste oud-generaal Oger Pochet, ruim een maand directeur ad interim van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgskunde, in het oog van de storm.

“Maar ik begrijp de commotie niet. Dat een museum een dag sluit, is niet uitzonderlijk. Musea sluiten heel vaak, bijvoorbeeld voor renovatiewerken. Bij ons volgt de sluiting uit een personeelstekort. Door ziektes en de uitloper van de vakantieperiode moet onze veiligheidsdienst het met twee man minder stellen. Die dag toch openen, zou nefast zijn voor de veiligheid. Daarom blijven we dicht.”

Honderd procent

In het museum werken zo'n 180 mensen. Hoeveel van hen voor de veiligheid zorgen, wil de generaal niet kwijt. “Ons veiligheidsplan is interne keuken”. Maar is die dienst dan zo onderbemand dat twee afwezigheden niet kunnen worden opgevangen?

“De capaciteit zit niet aan honderdtwintig procent, maar aan honderd procent. Ik zou in principe enkele mensen van de bureau op die plaats kunnen inzetten, maar dat zou niet verantwoord zijn. Veiligheid is een job op zich. Je moet alle noodprocedures kennen en bijvoorbeeld weten wat te doen bij een bommelding of een brand.”

Dat het museum om dezelfde reden binnenkort opnieuw moet sluiten, acht Pochet uitgesloten. “Dit is een uitzonderlijke situatie. Mocht ze zich opnieuw voordoen, dan kan ik altijd vragen om soldaten van Bastogne naar hier te detacheren. Zij zijn getraind in het beveiligen van sites. Mits een kleine opleiding kunnen ze hier ingezet worden.”

Pochet blijft in principe aan als directeur tot de herstructurering een feit is. “Het wetsontwerp is naar de Raad van State. Bij groen licht , kan het parlement er al op 1 april over stemmen.”

“In het kort komt het er op neer dat we in de War Heritage Institute zullen samensmelten met andere instellingen, waaronder het Fort van Breendonck en de historische pool van defensie. Ik sta er honderd procent achter. In die nieuwe structuur zullen we efficiënter kunnen werken.”

Dat er zoveel ophef wordt gemaakt over een uitzonderlijke sluitingdag, komt door de voorgeschiedenis van het museum, dat de voorbije jaren meermaals op een negatieve manier het nieuws haalde. Directeurs volgden elkaar in sneltempo op, waarbij verwijten vielen van wanbeheer en een apathische houding van de bevoegde politici.”

“De herdenking van de Eerste Wereldoorlog viel voor een stuk in het water, renovatiewerken werden op de lange baan geschoven. Het museum - meer dood dan levend en zelden drukbezocht - groeide uit tot een voorbeeld van Belgisch wanbeheer.

“Ik ben hier al zeven jaar aan de slag als vrijwilliger en ik kan u verzekeren: deze instelling werkt goed”, reageert de oud-generaal. “Ik heb het gevoel dat hier politieke spelletjes gespeeld worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees