Trump en Rusland ontkennen berichten

“Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s”

“Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s”

Foto: rr

In een uitgelekt rapport, dat zou samengesteld zijn door een voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst, staat dat Rusland bezwarende en expliciete informatie heeft over de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft CNN dinsdag bericht. Of alle passages in het document echt zijn, valt nog te betwijfelen. Volgens Trump en het Kremlin is de informatie alleszins allemaal “verzonnen” en bedoeld om de relatie tussen de VS en Rusland te schaden. Maar sommige details spreken alvast tot de verbeelding.

Volgens CNN presenteerden de hoofden van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder CIA-baas John Brennan en FBI-directeur James Comey, vrijdag een samenvatting van het document van 35 pagina’s aan Donald Trump.

Het is een verzameling van memo’s, met specifieke en expliciete niet geverifieerde informatie over onder meer het persoonlijke leven en de financiën van Donald Trump.

In de documenten staat onder meer te lezen dat de verkozen president prostituees zou ingehuurd hebben om te urineren op het hotelbed waarin de Obama’s geslapen hebben. Straffer zelfs: er zouden videobeelden zijn waarop te zien is hoe Trump naar het tafereel staat te kijken.

“Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s”
Foto: rr

Voorts is er ook een passage waarin staat dat Trump tijdens zijn presidentscampagne voortdurend in contact stond met Rusland.

“Als er beschuldigingen blijken te zijn van een coördinatie tussen het team van Trump en Rusland, en als die erop wijzen dat de Russen de onafhankelijkheid van Trump beknotten, is dat echt schokkend”, reageerde de Democratische senator Chris Coons aan CNN.

Relatie schaden

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten wijst het document erop dat Rusland van beide kandidaten informatie verzamelde, maar ervoor koos enkel die over Hillary Clinton bekend te maken. Het Kremlin heeft de beschuldigingen van inmenging bij de verkiezingen altijd ontkend.

Ook nu laat Rusland weten dat het niet in bezit is van de gevoelige en expliciete informatie waarvan sprake is in de documenten. Volgens een woordvoerder van het Kremlin gaat het om valse informatie, met als doel de relatie tussen de VS en Rusland te schaden.

Michael Cohen, de advocaat van Donald Trump, heeft intussen de aantijgingen weerlegd. “Dit document is op alle vlakken totaal belachelijk”, klinkt het. “De persoon die dit heeft samengesteld beschikt alvast over een grote verbeelding.”

Ook Kellyane Conway, de raadgever van de verkozen president, zwaait de beschuldigingen weg. “We zouden als Amerikaanse burger zelfs bezorgd moeten zijn dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten liever documenten uitlekken aan de pers in plaats van die eerst aan Obama en Trump te bezorgen.”

Een vreemde redenering, want uit eerdere berichten blijkt dat zowel Obama als Trump al eerder een samenvatting van de documenten te zien hebben gekregen.

FBI zit op de zaak

Het document circuleert al een tijdje onder journalisten en hooggeplaatste officials. Maar sinds afgelopen zomer is de Amerikaanse veiligheidsdienst een onderzoek gestart naar de herkomst van het document. Zo ging het onder meer na hoe geloofwaardig het netwerk is rond de voormalige Britse spion die het document vrijgaf.

Na enkele maanden bleek er genoeg evidentie en hoogdringendheid te zijn om Trump en Obama te berichten over het bestaan ervan. Zij kregen elk een samenvatting van twee pagina’s te lezen.

Momenteel buigt de FBI zich over het document, om te achterhalen welke passages er al dan niet kloppen. Zij kregen het document al op 9 december in handen, via de senator John Mc Cain.

Vals nieuws

Wie het volledige document erop naleest, kan alvast hopen dat heel wat passages vals zijn. Want mochten de memo’s effectief waar zijn, zou dat alsnog een doodvonnis voor Trump kunnen betekenen.

En de verkozen president zelf? Die noemt het uiteraard allemaal vals nieuws en een heksenjacht, zo reageerde hij op Twitter in zijn eigen, gekende stijl:

LEES OOK: Moeten we zomaar alles geloven wat er in de uitgelekte documenten over Trump staat? Dit weten we al zeker

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees