Een van de eerste massamoordenaars in de VS

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg

Exact 60 jaar geleden kwam er een einde aan het leven van Jack Gilbert Graham. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Toch was de man een van de eerste massamoordenaars in de VS. Op 11 januari 1957 werd Jack Graham geëxecuteerd in een gaskamer in Colorado. Jack had de dood van 44 mensen op zijn geweten. Dat het zover kwam, had alles te maken met de moeder van Jack.

Op 1 november 1955 stortte vlucht 629 van United Airlines neer. Het vliegtuig was in Denver opgestegen en was op weg naar Seattle. Onderweg zou het toestel ook nog landen in onder andere Chicago en Portland. Maar daar is het dus nooit geraakt. Boven Longmont (in de staat Colorado) spatte het vliegtuig van United Airlines uit elkaar. Alle 39 passagiers en vijf bemanningsleden kwamen om het leven.

Getuigen zeggen dat ze een vuurbal hadden gezien in de lucht voor het toestel neerstortte. Anderen beweerden dan weer dat het vliegtuig pas ontplofte toen het de grond raakte.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg

Omdat een maand eerder een gelijkaardig toestel tegen een bergwand was gecrasht en omdat United Airlines in het decennium voordien al twee andere vliegtuigen verloor, ging men uit van een tragisch ongeluk. “Sabotage wordt niet in overweging genomen”, werd een dag na de crash gezegd door de onderzoekers.

Duizenden stukjes van het wrak

De FBI en de lokale politie begonnen met het verzamelen van brokstukken en met het identificeren van de lichamen en lichaamsdelen. Hiervoor moesten ze een gebied van bijna 8 kilometer uitkammen. Duizenden stukjes van het wrak, van de bagage van de passagiers, kledingstukken,...werden verzameld in een grote hangar in Denver. Door alle stukken samen te leggen, probeerden de onderzoekers te achterhalen wat er net gebeurd was.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg
De wrakstukken van het vliegtuig werden verzameld in een grote loods in Denver. Foto: FBI

Toch sabotage?

Maar hoe meer stukken de speurders vonden en hoe verder het onderzoek vorderde, hoe meer het duidelijk werd dat er geen sprake kon zijn van een ongeluk. Zes dagen na de crash werd de pers ingelicht: “Sommige dingen aan de crash zijn vreemd. Sabotage is zeker een mogelijkheid”, zo klonk het.

Stukken van het wrak roken naar buskruit en er werden ook resten van natriumcarbonaat, nitraat en zwavel gevonden, wat kan wijzen op een bom. Bovendien bleek uit een reconstructie dat het staartgedeelte met een grote kracht van de rest van het toestel gescheurd was. Daarnaast vonden de speurders ook kleine stukjes metaal die niet afkomstig waren van het vliegtuig zelf.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg
De brokstukken lagen over een groot gebied verspreid Foto: FBI

Nog iets dat wees op kwaad opzet: één stuk bagage was opmerkelijk meer beschadigd dan andere reistassen en valiezen. Opvallend: die valies bleek bij het inchecken ook een pak meer te wegen dan de bagagestukken van andere passagiers. Het was de reistas van Daisie King, een 53-jarige succesvolle zakenvrouw uit Denver die op weg was naar Alaska om haar dochter te bezoeken.

Bom aan boord

De speurders begonnen steeds meer zeker te worden: in de bagage van Daisie zat een bom. Maar waarom zou ze die mee op het vliegtuig nemen als ze daar zelf op zit? Waarom wilde ze dood? De sleutel lag uiteindelijk bij haar 23-jarige zoon die samen met zijn echtgenote Gloria en hun twee kinderen Daisie was komen uitwuiven in de luchthaven.

Toen Jack 4 jaar was, stuurde zijn moeder hem naar een weeshuis. Na de dood van haar echtgenoot had ze moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en kon ze niet meer voor haar zoon zorgen. Toen Daisie een paar jaar later hertrouwde, haalde ze Jack niet weer in huis. Dat gebeurde pas toen de jongeman al twintig was. De twee waren van elkaar vervreemd geraakt. Daisie probeerde dat goed te maken door samen met haar zoon een eethuis op te richten.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg
brokstuk van het vliegtuig Foto: FBI

Diepe wonden

Maar de wonden die waren geslagen door haar zoon naar een weeshuis te sturen, waren diep. Dat bleek ook uit getuigenissen achteraf van medewerkers van het eethuis. Zij hadden het over eindeloze discussies tussen moeder en zoon over het verleden. Een van die getuigen had het ook over een kleine explosie in het eethuis, een paar weken eerder. De politie vermoedde toen dat de brand die de explosie veroorzaakte, was aangestoken. En zo ging de bal aan het rollen. Niet veel later bleek dat Jack Graham onder andere koperen draden had gekocht in een plaatselijke winkel. Zijn vrouw had hem met een pakket naar de kamer zien gaan waar Daisie verbleef de dag voor de vlucht. En toen de politie uiteindelijk ook het huis van Jack ging doorzoeken, werden er metaaldraden gevonden die exact hetzelfde waren als de draden die speurders vonden bij het doorzoeken van wrakstukken.

Levensverzekering en erfenis

Alles wees in de richting van kwaad opzet door Jack Graham, zeker omdat de twintiger geen onbeschreven blad bleek te zijn. Hij was al meerdere keren opgepakt door de politie voor kleinere misdrijven. De levensverzekering van Daisie deed hem helemaal de das om. De politie vond levensverzekeringspapieren van Daisie, waarbij Jack de begunstigde was en 37.000 dollar (ofwel zo’n 35.000 euro) kreeg, moest er Daisie iets overkomen, een fortuin in die tijd. De papieren werden echter niet opgemaakt door Daisie zelf, maar wel door Jack, op de dag van de crash. En ook een groot deel van de erfenis zou naar Jack gaan, als Daisie zou sterven.

Een paar weken na de crash werd Jack Graham gearresteerd voor sabotage en moord. Hij werd echter enkel beschuldigd van de moord op zijn moeder. In die tijd bestonden er namelijk nog niet echt straffen voor moorden op zo’n grote schaal of voor het plaatsen van bommen in vliegtuigen in vredestijd.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg

Na een aantal dagen van verhoren, besloot Graham de moorden te bekennen. Hij legde in detail uit hoe hij gepland had om een bom te maken, hoe hij de bom ook echt gemaakt had en hoe hij die in de koffer van zijn moeder stak waarmee hij zijn moeder en 43 anderen de dood injoeg.

“Geen wroeging”

Graham moest voor de rechter komen. In die tijd stond er 10 jaar cel op het saboteren van een vliegtuig. Maar hij werd dus ook veroordeeld voor de moord op zijn moeder. Het was de eerste zaak waar ook televisiecamera’s werden toegelaten in de zaal. 72 minuten had de jury nadien nodig om Graham schuldig te verklaren.

Hoe de haat voor zijn moeder 44 mensen de dood injoeg
Jack tijdens het proces, dat op televisie werd uitgezonden Foto: archive.org

Uiteindelijk luidde het vonnis: doodstraf. Op 11 januari 1957 werd Jack Graham op 24-jarige leeftijd naar de gaskamer geleid. De man toonde geen spijt. “Ik heb geen wroeging voor de dood van deze mensen. Ik kan het niet helpen”, zo waren zijn laatste woorden exact 60 jaar geleden. “Iedereen neemt kansen, iedereen betaalt een prijs. Dat is gewoon hoe het gaat.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees