Douane legt elke dag auto’s aan de ketting

Douane legt elke dag auto’s aan de ketting

(archiefbeeld) Foto: Photo News

De douane heeft vorig jaar 508 voertuigen aan de ketting gelegd. Die voertuigen zijn niet gekeurd of verzekerd, of de eigenaar moet nog een boete betalen. Als dat na tien dagen niet is gebeurd, kan Financiën nu de auto verkopen.

Elk van de 23 mobiele brigades van de douane heeft een camera met nummerplaatherkenning om al rijdend auto’s op te sporen die niet in orde zijn. Vorig jaar werden zo 508 voertuigen ‘geïmmobiliseerd’. De douane hield hen tegen omdat na de scan van de nummerplaat bleek dat de eigenaar rondreed zonder autoverzekering of -keuring. Wanneer de bestuurder niet meteen kon of wilde betalen, ging de auto tijdelijk aan de ketting.

De eigenaar kreeg dertig dagen respijt om te betalen. Daarna legde een rechter beslag op het voertuig en kon het worden verkocht om de openstaande bedragen te vereffenen.

Ook wie nog openstaande verkeersboetes heeft, riskeert tegen de lamp te lopen als hij zo’n patrouillewagen van de douane tegenkomt. Sinds begin dit jaar gaan ze zelfs op zoek naar àlle boetes die het gevolg zijn van een rechterlijk vonnis, maar nog niet zijn betaald. In strafzaken gebeurt het vaak dat iemand wordt veroordeeld tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf en een geldboete. Die kan dikwijls duizenden euro’s bedragen. De spontane betaling daarvan is al jarenlang ondermaats, het is een succes als twee op de tien veroordeelden dat doet.

Meer zichtbaarheid

Behalve die uitbreiding van de zaken die de douane mag opsporen, is de termijn om alsnog over de brug te komen met een betaling ook sterk ingeperkt: van dertig naar tien dagen.

‘Wanneer de betaling na die tien dagen niet is gebeurd, wordt het voertuig weggesleept en bij ons bewaard’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, de ­federale overheidsdienst waar de douane onder valt.

De teams zijn begonnen met dergelijke immobilisaties en inbeslagnames in 2013. Het afgelopen jaar zijn de brigades meer zichtbaar geworden omdat ze meer rondrijden in ondersteuning van de wegpolitie. Die steun is er gekomen door de aanslagen van 22 maart, toen de politie merkte dat de eigen capaciteit niet volstond om te voldoen aan alle opdrachten.

Het gevolg van die steun aan de politie is dat het aantal immobilisaties licht is gedaald: van 629 in 2015 naar ruim vijfhonderd in 2016. Toch werd er zo nog 1,707 miljoen euro opgespoord.

‘Kort op de bal spelen werkt’, vindt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote, die de cijfers over de immobilisaties en inbeslagnames opvroeg bij bevoegd minister Johan Van Overtveldt (N-VA).

De komende maanden moet blijken hoeveel de opbrengst zal zijn nu de regels verstrengen. ‘Niet zelden zijn de wanbetalers van penale boetes mensen in een precaire situatie’, zegt de woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Het zal niet altijd eenvoudig zijn om hen tot betaling te doen overgaan.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees