Russische seriemoordenaar geeft toe: “Ik heb 81 vrouwen vermoord”

Russische seriemoordenaar geeft toe: “Ik heb 81 vrouwen vermoord”

Mikhail ‘De Weerwolf’ Popkov Foto: The Daily Mirror

22 moorden had de Russische Mikhail ‘De Weerwolf’ Popkov al bekend maar afgelopen week voegde hij daar nog 59 vrouwen aan toe. Met maar liefst 81 slachtoffers gaat hij de geschiedenisboeken in als grootste seriemoordenaar in Rusland.

Achttien jaar lang ging ‘De Weerwolf’, inmiddels 52 jaar oud, op zoek naar jonge, aantrekkelijke vrouwen waarop hij zijn lusten kon botvieren: hij verkrachtte en vermoordde zijn slachtoffers en schuwde daarbij het gebruik van messen, bijlen, strikknopen en zelfs schroevendraaiers niet. Minstens twee van hen werden teruggevonden zonder hart ‘omdat die wichten het niet waard waren’. Hun lichamen dumpte hij in een nabijgelegen bos of aan de rand van een afgelegen weg.

Voormalig politieagent

In 2012 kwam Popkov in het vizier van de politie en probeerde hij te vluchten naar China. Nog voor hij het land uit was, werd hij ingerekend door de Russische politie. Tijdens de verhoren vertelde hij dat hij de straten wilde zuiveren van prostituees, die hun man en kinderen achterlieten en in de avond feestend de stad introkken. Daar bood Popkov, een voormalig politieagent, de vrouwen een lift aan met zijn dienstwagen. Vervolgens bracht hij hen naar een afgelegen plekje waar hij zijn slachtoffers verkrachtte, verminkte en uiteindelijk vermoordde.

Popkov werd aangeklaagd en stond in 2014 terecht voor 22 moorden, wat hem een levenslange celstraf opleverde. Eenmaal in de cel legde ‘De Weerwolf’ nog meer bekentenissen af: hij vertelde zijn medegedetineerden dat hij niet 22 maar ‘ongeveer 81 vrouwen’ heeft gedood. Dat wordt bevestigd door de Russische onderzoekers. “Popkov werd in 47 andere zaken in staat van beschuldiging gesteld”, zegt luitenant Karina Golovacheva van het Russisch Onderzoekscomité, de zogenaamde Russische FBI. “Maar daar zal het niet stoppen. We zijn zo goed als zeker dat er nog twaalf extra dossiers zullen bijkomen.”

Gruwelijkste seriemoordenaar

Komt daarmee een einde aan de ellenlange lijst van slachtoffers? Volgens Russische experts alvast niet. “Hij spreidt zijn bekentenissen omdat hij zo hoopt zijn proces uit te stellen”, klinkt het. “Daarmee wil hij voorkomen dat hij overgeplaatst wordt van de gevangenis van Irkoetsk naar een strengbewaakt strafkamp op een verlaten Siberisch terrein, waar de levensomstandigheden onmenselijk zijn. Zelf beweert Popkov dat hij zich verveelt in de gevangenis en geregeld overgaat tot bekentenissen “om de dagelijkse sleur te breken.”

Russische seriemoordenaar geeft toe: “Ik heb 81 vrouwen vermoord”
Alexander ‘De Schaakbordmoordenaar’ Pichushkin Foto: EPA

Pichushkin

Het plegen van 81 moorden maakt hem de grootste seriemoordenaar uit de Russische geschiedenis. Daarmee haalt hij zijn idiolen Andrei ‘De Slager van Rostov’ Chikatilo en Alexander ‘De Schaakbordmoordenaar’ Pichushkin in, die respectievelijk 53 en 49 slachtoffers maakten. Internationaal moet hij enkel de Zuid-Amerikanen Luis Garavito (138 slachtoffers) en Pedro Lopez (110 slachtoffers) voor laten gaan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees