Miljoenenorder hybride bussen voor Waalse openbaar vervoer gaan niet naar Belgische busbouwers

Miljoenenorder hybride bussen voor Waalse openbaar vervoer gaan niet naar Belgische busbouwers

Foto: BELGA

Brussel -

De Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC koopt 298 hybride bussen voor meer dan 100 miljoen euro. De bestelling gaat naar het Zweedse Volvo en het Poolse Solaris. Alle bussen zullen in Polen gebouwd worden. Het order gaat dus niet naar de Belgische busbouwers VDL Bus en Van Hool.

De TEC bestelt 90 hybride bussen van het type Volvo 7900 Electric Hybrid, goed voor een bedrag van 31,2 miljoen euro. De bussen zijn bestemd voor de TEC van Charleroi en Namen-Luxemburg. Bij het Poolse Solaris worden 208 bussen besteld van het type Solaris Urbino Hybride, goed voor een bedrag van 72,8 miljoen euro. Die bussen zijn bestemd voor de TEC in Henegouwen en Luik-Verviers.

De raad van bestuur van de Waalse vervoersmaatschappij heeft woensdag het order toegekend. De bussen zullen worden geleverd tussen 2017 en 2019. Overigens worden alle bussen die de TEC bestelt in Polen gebouwd. Niet alleen Solaris maar ook Volvo bouwt zijn bussen in Polen, bevestigt een woordvoerder van de Zweedse busbouwer.

VDL Bus uit Roeselare had alvast deelgenemen aan het order voor beide loten, maar grijpt er dus naast, bevestigt het bedrijf. “Toch wel een ontgoocheling”, klinkt het in Roeslare. In 2012 leverde de Roeselaarse busbouwer nog ruim 200 diesel-stadsbussen aan de TEC.

Van Hool uit Koningshooikt dong niet mee naar het order.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees