Oude liefde laat Stybar niet los: “Volgend jaar paar extra crossen rijden”

Oude liefde laat Stybar niet los: “Volgend jaar paar extra crossen rijden”

Zdenek Stybar is klaar om te knallen in 2017. De Tsjech heeft een uitstekende winter achter de rug en wil die graag verzilveren in de voorjaarsklassiekers. Liefst met een persoonlijke zege in de Strade Bianche en een overwinning van Tom Boonen in Parijs-Roubaix. In het veld zien we Stybar deze winter niet meer. Maar volgend jaar wil hij graag een paar extra crossen rijden.

Stybar doorstond donderdag de vele interviews op de persdag van Quick-Step Floors Cycling Team met de glimlach. Ook voor ons nam hij ruimschoots de tijd om terug te blikken op zijn week in het veld en vooruit te kijken naar het nieuwe wegseizoen.

Achttiende in Loenhout, tiende in Bredene. Heeft je korte uitstap naar het veldrijden gebracht wat je er van verwacht had?

“Ik heb mij super hard geamuseerd in de cross dit jaar. Ik had mij niet voorbereid op het veldritseizoen en reed mee als liefhebber. In Loenhout heb ik geprobeerd om meteen mee vooraan te zitten en heb ik mij natuurlijk opgeblazen. Twee, drie ronden heb ik dat kunnen volhouden, maar nadien heb ik daar de prijs voor betaald. Ik reed ook voor het eerst met schijfremmen in het veld en was ook de techniek een beetje kwijt. In Bredene ging het al beter, maar om echt topniveau te halen moet je minstens tien crossen gereden hebben.”

Iedereen zou je graag over enkele weken op het WK zien.

“Dat gaat echt niet. Als ik het gevoel zou gehad hebben dat ik kon meedoen met de besten zou ik het overwegen, maar nu zeker niet. Het valt ook niet te combineren met mijn wegprogramma. Als ik nog een paar weken in het veld zou blijven, zou ik te veel noodzakelijke trainingsdagen op de weg missen. Maar volgend jaar wil ik wel meer crossen dan dit jaar. Twee, drie wedstrijden extra zou leuk zijn. Al blijft het moeilijk. De leukste en meeste veldritten zijn in de kerstperiode en dat is net de enige tijd van het jaar dat ik een beetje met mijn familie kan doorbrengen. Dus ik moet nog bekijken hoe ik daar een evenwicht in vind.”

Geen WK dus, maar hoe ziet je agenda de komende maanden er dan uit?

“Normaal gezien zou ik de Ronde van Qatar en Oman rijden. Maar omdat de Ronde van Qatar niet doorgaat, zal ik de Ronde van Valencia (1-5 februari) en de Ronde van Algarve (15-19 februari) rijden. Nadien volgen uiteraard de voorjaarsklassiekers. De Strade Bianche staat met stip genoteerd. Ik won in Toscane twee jaar geleden en vorig jaar werd ik tweede. En ik kijk ook uit naar Parijs Roubaix. Ik wil er die dag alles aan doen om er voor te zorgen dat Tom een vijfde keer kan winnen.”

Rijd je dit jaar ook een grote rittenkoers?

De Ronde van Italië wordt moeilijk. Ik zal op de longlist van de Tour de France staan, maar binnen ons team zijn die plaatsjes zijn erg duur. Dus de kans is groot dat het net zoals vorig jaar de Vuelta zal worden voor mij.”

Vorig jaar was - relatief gezien - iets minder. Hoe verklaar je dat?

“Ik had de perfecte voorbereiding achter de rug. Alles liep perfect in de winter. En dat zag je ook aan het begin van mijn seizoen. Tweede in de Strade Bianche en meteen ritwinst in Tirreno-Adriatico. Maar nadien kende ik veel pech. Ik kreeg af te rekenen met een virus, kwam ten val in Milaan-Sanremo en kreeg een lekke band in E3 Harelbeke op een cruciaal moment. Het hangt altijd van kleine dingen af. Als de details vorig jaar meezaten, won ik misschien wel een grote koers.”

Wanneer is 2017 voor jou geslaagd?

“Ik praat niet graag over winnen. Ik ga er alles aan doen om in topconditie aan de start van de belangrijke koersen te staan. Als je in vorm aan de start komt, heb je al half gewonnen. En als ik dan iets meer chance heb dan vorig jaar, zal ik er wel eens dichtbij zijn.”

Corrigeer