Wat u vooral moet onthouden van de persconferentie van Donald Trump: “Heel offensief, weinig verrassend”

Op zijn eerste persconferentie sinds hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, heeft Donald Trump veel kanten van zijn kleurrijk karakter getoond. Hij was kwaad, rancuneus, euforisch, arrogant, dankbaar en danste als een rasechte politicus om veel vragen heen. Maar veel wijzer zijn we er niet van geworden, zegt Amerikakenner Koen Petersen. “Het was typisch Trump.”

Een heel belangrijk moment werd het genoemd, die eerste persconferentie van toekomstig president Donald Trump sinds de verkiezingen. De journalisten zouden hem bestoken met vragen over zijn verleden als bedrijfsleider, de belastingaangifte die hij maar niet publiek wil maken en zijn banden met Rusland.

Wat u vooral moet onthouden van de persconferentie van Donald Trump: “Heel offensief, weinig verrassend”
Foto: AP

Of dat leek het toch te gaan worden tot woensdagochtend. Toen publiceerden Buzzfeed en CNN een twijfelachtig rapport - al dan niet afkomstig van de inlichtingendiensten - waarin staat dat Rusland bezwarende en expliciete informatie over Trump heeft. Informatie waarmee hij wel eens gechanteerd zou kunnen worden, werd gezegd. En dus werd dat gelekte rapport meteen hét gespreksonderwerp op de persconferentie.

Rancuneus

“De grootste nieuwsgierigheid voor de persconferentie ging natuurlijk naar dat rapport”, zegt Amerikakenner Koen Petersen. “Hij heeft in alle toonaarden ontkend dat er ook maar iets van zou kloppen en deed dat in zijn eigen offensieve stijl. Hij maakte de journalisten ook duidelijk dat ze er nog van zullen horen.”

Wie dacht dat Trump die nieuwe aanval op zijn persoon uit de weg zou gaan, dacht inderdaad fout. Hij ging de confrontatie gretig aan en toonde zich van zijn meest rancuneuze kant. “Ik ben alle media dankbaar die ervoor gekozen hebben om die onzin niet te publiceren”, zei hij. “Jullie stijgen allemaal in mijn achting.” Maar CNN en Buzzfeed werden frontaal aangevallen. Vooral Buzzfeed, een website met een twijfelachtige reputatie, kreeg de volle laag. “Het is daar één hoop afval. Walgelijk.” Toen een reporter van Buzzfeed een vraag wilde stellen, weigerde Trump dat. “Jij brengt vals nieuws, geen vraag”, sprak hij.

Slechte verliezer

Wat u vooral moet onthouden van de persconferentie van Donald Trump: “Heel offensief, weinig verrassend”
Foto: AP

“Dat is typisch Trump”, zegt Petersen. “Hij is erg gevoelig voor zijn reputatie en kan niet tegen zijn verlies. Zo herinner ik me het verhaal dat hij ging skiën met zijn eerste vrouw. Dat was een skikampioene, dus haalde ze hem in op de piste. Maar dat was niet naar de zin van Trump. Hij is gestopt en heeft zich de rest van de vakantie niet meer laten zien op de piste. Dat betekent dus dat hij heel driftig kan reageren op mensen die hij kent én mensen die hij niet kent. Geen enkele Amerikaanse president heeft dat al zo openlijk gedaan als Trump. Het is afwachten welke gevolgen dat voor hem zal hebben.”

Maar boosheid uiten op de pers omdat ze zaken publiceren die gelekt zijn, dat hebben alle Amerikaanse presidenten wel eens gedaan, zegt Petersen. “Kennedy zei bijvoorbeeld ooit dat hij met een abonnement op The New York Times meer te weten zou komen dan van zijn eigen inlichtingendiensten.” Een kwade Trump is niet noodzakelijk een probleem voor de media. “Hij kan hen geen interviews meer geven en hen niet laten meevliegen met Air Force One bijvoorbeeld. Hij kan ze met andere woorden dwarszitten, maar hij kan ze natuurlijk niet verhinderen van zaken te publiceren.”

Andere stijl

Qua stijl verschilt hij dus wel erg van zijn voorgangers. “Hij vertelt zijn eigen verhaal in een soort van monoloog. Hij is niet erg tekstvast, maar zijn boodschap is consistent. Niet verrassend dus, hij is erg voorspelbaar.”

Wat u vooral moet onthouden van de persconferentie van Donald Trump: “Heel offensief, weinig verrassend”
Foto: AP

“Zijn stijl is totaal anders, niet enkel in vergelijking met die van huidig president Barack Obama, maar ook met diens voorgangers George W. Bush, Bill Clinton, George Bush Sr. en zelfs Ronald Reagan”, zei professor Bart Kerremans in Terzake. “Trump is veel offensiever en spreekt erg veel in superlatieven in de stijl van “the best ever” en dergelijke als het over het team gaat dat hij in zijn regering wil zien.”

Retorisch talent is niet alles

Wat nog opviel, net als in de campagne voor de verkiezingen: Trump heeft niet het retorisch talent van bijvoorbeeld zijn voorganger Barack Obama. “Dat valt inderdaad op. Maar een kanttekening daarbij: Obama is heel retorisch begaafd maar heeft minder bereikt dan wat mensen verwacht hadden. Bush was dan weer heel slecht in speechen en had weinig verbaal talent, maar die heeft toch maar mooi twee termijnen gediend en veel voor elkaar gekregen. Een politicus - of een president - moet dus niet noodzakelijk kunnen spreken.”

Inhoudelijk duidelijk

Volgens Kerremans heeft Trump wel één ding duidelijk gemaakt: hij wil zijn verkiezingsbeloftes echt uitvoeren. “Zo maakt hij zich sterk dat hij niet aan de leiband van Rusland loopt en dat hij geen belangen of leningen in dat land heeft. De muur langs de grens met Mexico komt er, echt als een muur en geen hek en die zal er snel komen. Dat Obamacare opnieuw verdwijnt, is ook duidelijk, maar Trump wil wel dat er een vervangend en goedkoper systeem komt.”

LEES MEER: Trump haalt fors uit op eerste persconferentie, maar toont zich ook erg ambitieus

Wat u vooral moet onthouden van de persconferentie van Donald Trump: “Heel offensief, weinig verrassend”
Foto: AFP
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S