Hoe een ongecontroleerd dossier over urinerende prostituees plots een crisis werd voor Donald Trump

Hoe een ongecontroleerd dossier over urinerende prostituees plots een crisis werd voor Donald Trump

Donald Trump. Foto: AFP

Zeven maanden geleden werd een voormalig topspion ingehuurd om een dossier op te bouwen rond Donald Trump en diens mogelijke banden met Rusland. Enkele dagen geleden werden de opmerkelijke details daarvan - gaande van omkopingen in de vastgoedsector over het hacken van de Democratische partij tot zelfs urinerende prostituees - verspreid en uitvoerig beschreven in de media. Ondanks het feit dat de beweringen nog niet gecontroleerd werden, veroorzaakten ze wel een crisis voor de president-elect. Maar hoe kan dat? Een verhaal van een stiekeme zoektocht naar het duistere verleden van de volgende leider van de Verenigde Staten van Amerika.

LEES OOK. “Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s”

Het verhaal begint in september 2015. Een rijke Republikeinse donor en hevige tegenstander van Donald Trump huurt een onderzoeksfirma in om een dossier op te stellen over vroegere schandalen en zwaktes van de vastgoedmagnaat. Tot op vandaag is niet duidelijk om welke opdrachtgever het precies gaat.

De onderzoeksfirma Fusion GPS, geleid door voormalig Wall Street Journal-reporter Glenn Simpson, werkt voornamelijk voor bedrijven, maar in tijden van presidentsverkiezingen wordt er ook wel eens “politiek werk” verricht.

Democraten gehackt

Een routinewerkje: zoeken in publieke databases, in nieuwsberichten, in gerechtelijke documenten... Enkele maanden lang verzamelde Fusion GPS alles wat er gevonden kon worden over Trumps verleden op zowel zakelijk als entertainmentvlak. Op het moment dat Trump naar voren werd geschoven als Republikeinse presidentskandidaat, staakte de donor zijn financiële inspanning. De Democratische supporters van Hillary Clinton sprongen echter op de kar en Fusion GPS bleef maar graven.

In juni van vorig jaar ging het onderzoek plots een heel andere richting uit toen The Washington Post meldde dat het Democratisch Nationaal Comité gehackt was, vermoedelijk door leden van de Russische regering.

LEES OOK. CNN reageert op beschuldigingen van Donald Trump

Hoe een ongecontroleerd dossier over urinerende prostituees plots een crisis werd voor Donald Trump
Journalisten verzamelen buiten aan Orbis Business Intelligence van Christopher Steele. Foto: REUTERS

Brits topspion

Op dat moment verschijnt Christopher Steele, een zeer gerespecteerd voormalig Brits spion, ten tonele. De vijftiger had in de vroege jaren negentig al undercover in Moskou gewerkt en diende later als dé ‘expert Rusland’ bij de Britse inlichtingendienst MI6. In 2009 zette hij een stap opzij om zijn eigen commercieel inlichtingenbedrijfje - Orbis Business Intelligence - te starten. Hij is onder meer ook bekend van zijn onderzoek naar corruptie binnen de FIFA.

Als voormalig spion actief in Rusland kon Steele natuurlijk niet zomaar naar Moskou reizen om Trumps connecties ter plaatse te onderzoeken. In plaats daarvan belde hij met Russische informanten. Al zijn bevindingen werden samen geschreven in een hoop memo’s, allemaal enkele pagina’s lang, die hij zeker tot en met december bleef doorsturen naar Fusion GPS. Op dat moment zaten de verkiezingen erop en werden noch Steele noch Simpson nog betaald voor hun graafwerk. Omdat ze het zelf “te belangrijk” vonden, deden ze echter onverminderd voort.

Moeten we alles geloven wat er in ‘schandaaldossier’ over Trump staat? Dit weten we al zeker

“Echt bezorgd”

De opmerkelijke bevindingen van dat onderzoek werden intussen al uitvoerig beschreven, maar ze hebben ook allemaal één ding gemeen: het feit dat ze héél moeilijk te checken zijn. De beweringen die wel nagegaan konden worden, bleken dan weer problematisch. Een voorbeeld: Trumps advocaat Michael Cohen, die ervan verdacht wordt naar Praag te zijn geweest om er een Russisch contact te ontmoeten, ontkent ooit in Praag te zijn geweest. Volgens Trump gaat het gewoon om een heel andere Michael Cohen die geen enkele link heeft met hem.

Ondanks dat alles begonnen delen van het dossier toch te circuleren in politieke kringen. In de herfst van 2016 werden de memo’s ook gedeeld met de FBI, dat al bezig was met een onderzoek naar Trumps Russische connecties, en de Britse inlichtingendiensten. Volgens Steele had hij dat gedaan “omdat hij echt bezorgd was” over de informatie. Terwijl tal van journalisten naarstig probeerden om de beweringen gecheckt te krijgen, werden de memo’s zowat de slechtst bewaarde geheimen in Washington.

Hoewel zowat alle journalisten en politici ervan op de hoogte waren, lekten de documenten toch niet. Tot enkele dagen geleden, toen de CIA, de FBI en de NSA een samenvatting van de memo’s als bijlage plaatsten bij hun rapport over de Russische cyberaanval tijdens de presidentsverkiezingen. Door de onduidelijkheid rond de beweringen weten veel Amerikanen nu niet wat ze moeten geloven. En op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen.

LEES OOK. Donald Trump en plasseks: het blijkt een gouden combinatie voor grappenmakers

Hoe een ongecontroleerd dossier over urinerende prostituees plots een crisis werd voor Donald Trump
James R. Clapper Jr. Foto: AFP

“Nazi-achtige laster”

Trump zelf ontkent alles en doet de beweringen af als “Nazi-achtige laster gefabriceerd door zieke mensen”. Het kwaad is echter al geschied: Trumps relatie met de inlichtingendiensten is er zeker niet beter op geworden en zijn presidentschap kent al een schandaal nog voor het moet beginnen.

Dat Trump er toch wat verlegen mee zit, wordt bewezen door de meeting die hij woensdagavond laat - na zijn persconferentie - nog had met James R. Clapper Jr., de directeur van de Nationale Inlichtingendiensten. Na het gesprek kwam Clapper met volgend persbericht: “Onze inlichtingendiensten hebben nog niet kunnen oordelen of de informatie in dit dossier betrouwbaar is. We hebben het toch al verspreid om beleidsmakers een zo volledig mogelijk beeld te geven van alle zaken die een mogelijke invloed hebben op de nationale veiligheid.”

"Toch zijn wij niet verantwoordelijk voor het lek", aldus Clapper, die zegt dat hij zijn "grote verbijstering" erover kenbaar heeft gemaakt aan Trump. "We zijn het erover eens dat de berichten extreem venijnig zijn en een inbreuk vormen van onze nationale veiligheid", zo klinkt het. Woensdag had Trump nog gesteld dat de berichten over compromitterend Russisch materiaal over Trump afkomstig waren van de inlichtingendiensten in de VS. "De inlichtingendiensten zouden nooit hebben mogen toelaten dat dit nepnieuws naar het grote publiek 'lekte' (...) Leven we in nazi-Duitsland? ", zo reageerde de president-elect op Twitter.

LEES OOK. “Trump doet niet genoeg om belangenvermenging te vermijden”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S