“Kan jij voor mijn kat zorgen?”

Auteur ‘schandaaldossier’ Donald Trump gevlucht uit vrees voor zijn leven

Auteur ‘schandaaldossier’ Donald Trump gevlucht uit vrees voor zijn leven

Een van de woningen die op naam staan van Christopher Steele in het Engelse Wolkingham. Foto: REUTERS

Steele, Christopher Steele. Dat is de naam van de voormalige Britse topspion die het ‘schandaaldossier’ rond Donald Trump samenstelde. De vijftiger, die onder meer nog samenwerkte met de vermoorde Russische dissident Aleksandr Litvinenko en meehielp aan het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA, is nu gevlucht “uit vrees voor zijn leven”. “Kan jij voor mijn kat zorgen?”, vroeg hij eerst nog aan zijn buurman.

“Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s”

De auteur van het ‘schandaaldossier’ rond Donald Trump, waarin onder meer beweerd wordt dat Rusland beelden bezit van Trump die toekijkt terwijl prostituees plassen op het hotelbed waarin de Obama’s hebben geslapen, is bekend. Het 35 pagina’s tellende document - dat volstaat met schrijffouten, is van de hand van de voormalige MI6-spion Christopher Steele.

De 52-jarige Steele ontvluchtte woensdag in alle haasten zijn woning in Surrey. Alle lichten brandden nog, hij maakte alleen nog even tijd om aan zijn buurman te vragen om op zijn kat te passen “omdat hij enkele dagen weg moest”. “Hij vreest voor zijn leven”, zegt een veiligheidsbron aan The Telegraph. “Hij zit nu waarschijnlijk in het buitenland of in een onderduikadres. Ik weet niet precies waar hij naartoe is of hoe ik hem kan contacteren. ”

Tegenstrijdige berichten

Steele, een vader van drie, werkte bijna twee decennia als MI6-spion in Moskou. Op een gegeven moment werkte hij zelfs samen met de later vermoorde Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Daarnaast zou hij ook meegewerkt hebben aan het grootschalige onderzoek naar corruptie binnen voetbalbond FIFA. De Brit wordt door sommige bronnen omschreven als “zeer betrouwbaar, nauwkeurig en goed geïnformeerd”, maar anderen zijn heel wat minder positief: “Hij is opzichtiger en minder gefocust op de waarheid dan je mag verwachten van een voormalig lid van de inlichtingendiensten”.

“Smetvrees”

Donald Trump heeft de beschuldigingen in het dossier al meermaals “vals” genoemd. “Dat van die prostituees gelooft toch niemand. Ik heb smetvrees.”

Hoe een ongecontroleerd dossier over urinerende prostituees plots een probleem werd voor Donald Trump

Nadat hij de MI6 verliet in 2009 begon Steele samen met zijn voormalige collega Christopher Burrows het commercieel inlichtingenbedrijfje Orbis Business Intelligence. Hij werd naar verluidt ingehuurd door tegenstanders van Donald Trump om een “algemeen beeld te vormen van de connecties van de miljardair met Rusland”. Burrows, de België- en India-expert binnen de inlichtingendienst, wordt echter niet aan het dossier gelinkt. Hij weigerde ook te reageren op de feiten.

Auteur ‘schandaaldossier’ Donald Trump gevlucht uit vrees voor zijn leven
Het hoofdkantoor van Orbis Business Intelligence in Londen. Foto: AP
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S