Hulpvragen aan armoedeverenigingen blijven stijgen

Hulpvragen aan armoedeverenigingen blijven stijgen

Archiefbeeld. Voedselbank Gent. Foto: Tom Palmaers

Brussel -

Het aantal hulpvragen bij de 59 Vlaamse verenigingen waar armen het woord nemen, is in 2016 gestegen. Vier op de vijf verenigingen noteren een stijging van het aantal mensen en het aantal hulpvragen. Dat meldt het Netwerk tegen Armoede.

De voorbije jaren zagen de verenigingen steeds meer mensen over de vloer komen. “Etnisch-culturele minderheden vinden meer dan de voorbije jaren de weg naar onze verenigingen. Voor een stuk heeft dat te maken met het stijgende aantal erkende vluchtelingen. Maar ook mensen met een migratieachtergrond die al langer in ons land verblijven, zoeken meer hulp”, luidt het.

De meest opvallende trend is volgens het Netwerk dat de groep mensen met psychische problemen jaar na jaar blijft stijgen. Vaak geven deze mensen aan nergens anders terecht te kunnen.

Het Netwerk tegen Armoede bevroeg de verenigingen ook over welke problemen het meest aangekaart worden. Twee grote problemen treden nadrukkelijk op de voorgrond: het gebrek aan huisvesting en de stijgende medische kosten. “De torenhoge energiefacturen zijn al langer een grote zorg voor mensen in armoede en blijven hen tot vandaag parten spelen”, luidt het.

De organisatie voert in 2017 campagne rond toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg, met een sterk pleidooi voor een veralgemeende derdebetalersregeling en de versterking van wijkgezondheidscentra.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees