Kroongetuigen (VTM) brengt vandaag reconstructie van seriemoordenaar Ronald Janssen

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier

Foto: vtm

In de nieuwe ‘Kroongetuigen’ brengt Jeroen Wils vanavond een reconstructie van de ophefmakende zaak Ronald Janssen, de man die Annick Van Uytsel en het koppeltje Shana Appeltans en Kevin Paulus vermoordde. Overdag de populaire leerkracht op school, ’s nachts een roofdier dat op zoek ging naar prooien. Zo werd hij door gerechtspsychiaters omschreven.

Of het nu de vrienden van streekmuseum De Reinvoart uit Loksbergen (Halen) waren of de collega’s en leerlingen van de Sint Martinusschool in Herk-De-Stad, niemand maar dan ook niemand geloofde dat Ronald ‘Ronny’ Janssen tot zulke gruweldaden in staat was.

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier
Foto: rr

Allemaal omschreven ze hem als vriendelijk, populair, behulpzaam, charmant. Als een pleziermaker, de man die een feest op gang kon trekken. Zoals op de skireis met school, waar hij zich verkleedde als vampier. Iedereen keek op naar mijnheer Janssen, die voor velen ook een luisterend oor was. Want ook dat kon hij. Hij offerde er met plezier vrij tijd voor op om naar de miserie van leerlingen of collega’s te luisteren. Kortom, een man uit de duizend.

Alleen zijn ex-vrouw wist beter. Zij alleen kende de echte Janssen. Zij wist tot wat hij in staat was. Zij werd enkele jaren voor zijn arrestatie door haar man verdoofd, mishandeld en brutaal verkracht. Ze diende een klacht in, maar trok die later weer in. Het dossier werd geseponeerd.

Vermoord na nieuwjaarsfeestje

We gaan terug tot nieuwjaarsdag 2010. In Loksbergen, in Limburg op de grens met Vlaams-Brabant, werd een uitgebrand voertuig gevonden met op de achterbank en in de koffer een verkoold lichaam. Het waren de lichamen van ­Shana Appeltans (18) en haar lief Kevin Paulus (22). Moord in ware maffiastijl, zo klonk het. Maar Kevin en Shana waren helemaal geen onderwereldfiguren. Wel een braaf koppeltje. Smoorverliefd. Nooit een vlieg kwaad gedaan. Ze gebruikten geen drugs, waren nooit met het gerecht in aanraking geweest. Het moet wat anders geweest zijn. Misschien waren ze gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Er kwamen verschillende tips binnen bij de politie binnen, maar die leidden tot niets. Een verdachte werd zelfs even opgepakt, maar ook hij ging vrijuit. Het beloofde een moeilijk onderzoek te worden.

Tot één speurders van de federale recherche van Leuven contact opnam met de speurders in Hasselt. De plaats waar de uitgebrande witte Opel Corsa van Kevin Paulus werd gevonden, lag vlakbij de mast waar in 2007 het laatste gsm-signaal van Annick Van Uytsel werd opgevangen, het meisje dat met de fiets van een fuif naar huis terugkeerde en spoorloos verdween. Haar lichaam werd later, verpakt in een zeil, uit het kanaal gevist. Maar de dader was nooit gevat.

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier
Shana en Kevin: dolverliefd Foto: rr

In 2008 kreeg de politie via een anonieme tip de naam van Ronald Janssen doorgespeeld in verband met die verdwijning van Annick. Maar ze haalden hem door de computer en zijn strafblad was maagdelijk wit. Dus lieten ze hem verder met rust.

Seks met Shana

Nu, twee jaar later en na de moorden op Shana en Kevin, werd hij toch aan de tand gevoeld. Omdat men niet veel andere aanknopingspunten had. Maar dat hij iets met de moorden te maken had, lachte Janssen met een brede glimlach weg. Toch merkten de speurders dat hij iets te verbergen had. Zijn woning en tuin werden volledig uitgekamd en er werden onder meer wapens gevonden. Enkele dagen na de moord op Shana en Kevin ging Janssen finaal door de knieën.

Omdat in zijn garage ook hetzelfde materiaal werd gevonden als wat gebruikt werd om het lichaam van Annick Van Uytsel te laten verdwijnen, gaf hij ook die moord toe. Hij kwam haar die nacht, tijdens een van zijn rooftochten, tegen en sleurde haar van de fiets. Daarna duwde hij het meisje in zijn bestelwagen. Bij hem thuis in Loksbergen sloeg hij haar de schedel in en dumpte het lichaam in het water.

Een echt motief had hij niet voor de drie moorden. Behalve bij Shana. Hij wilde absoluut seks hebben met zijn knappe buurmeisje. Maar daarvoor moest haar vriendje eerst dood. En daarna Shana zelf, anders zou ze hem verraden natuurlijk.

Na de bekentenissen van Janssen volgde de vraag waarom hij niet eerder kon opgepakt worden. Er waren nochtans aanwijzingen, maar die werden in wind geslagen.

Een rechercheur van de lokale politiezone West-Limburg (Halen - Herk-De-Stad - Lummen) was in 2008 getuige van verdachte handelingen door Ronald Janssen en legde zelf enkele linken met de moord op Annick Van Uytsel, een onderzoek waar hij voor alle duidelijkheid zelf niet in werkte. De inspecteur in kwestie was destijds wel betrokken bij het onderzoek naar de verkrachting van de vrouw van Ronald Janssen. Maar het kwam nooit tot een proces omdat ze haar klacht later weer heeft ingetrokken.

Alerte rechercheur

In zijn proces-verbaal van informatie beschreef hij enkele ontmoetingen met Janssen en legde hij zelf verbanden met de zaak Van Uytsel. We citeren letterlijk uit het proces-verbaal:

“Op 13 maart 2008 en 10 april 2008 gingen we samen met enkele collega’s wat drinken in danscafé Nicky’s op de Grote Markt van Diest. Daar was ook aanwezig: JANSSEN Ronald, Alain. Geboren te Boorsem op 06/02/1971 en wonende te België 3545 Halen, Gemengde Brigadestraat 9.”

“Op 14/03/2008 omstreeks 01.30 uur zag ik Janssen zich begeven naar de uitgang van de zaak. Ik stelde vast dat betrokkene iets fluisterde in de oren van mijn zus. Zij vertelde me dat ze de man niet kende en dat ze niet verstaan (luide muziek en zeer druk in de zaak) had wat betrokkene zei. Ik veronderstel dat Janssen alleen de zaak verlaten heeft.”

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier
Annick Van Uytsel Foto: BELGA

“Op 14/3/2008 stelde ik vast dat Janssen opnieuw aanwezig was. Betrokkene zag ik al dansend op de dansvloer staan. In eerste instantie dacht ik dat er gezelschap bij hem stond gezien hij al lachend met zijn omstanders (vrouwen en mannen) aan het shaken was. Doch ik merkte op dat hij aan een garçon (ober) slechts één consumptie bestelde en deze alleen nuttigde, een tiental meters van de plaats waar hij eerst stond. Gezien ik betrokkene reeds meermaals heb opgemerkt in Diest kan ik vermoeden dat betrokkene alleen op vermaakuitstap gaat...”

Lichte vrachtwagen

“Op 17/04/2008 heb ik de verklaringen doorgenomen in verband met de mogelijke verkrachting van zijn ex-vrouw en legde ik de link naar de moord op Annick Van Uytsel. Uit verklaringen van het slachtoffer verneem ik dat ze Ronald in 1993 leerde kennen in Leuven...”

De agent merkte op dat Janssen, ondanks zijn opleiding als leraar, verbaal zeer agressief uit de hoek kon komen. Verder schrijft hij: “Janssen Ronald maakt gebruik van een VW lichte vrachtwagen met nummerplaat VLP724.”

Overdag de populaire leerkracht, ’s nachts een gevaarlijk roofdier
Foto: Belga

En... “Janssen Ronald is woonachtig te Halen, Gemengde Brigadestraat 9. Dit is op enkele honderden meters van de zendmast van Halen waar het laatste signaal van Annick haar gsm werd opgevangen.”

Het rapport van de scherpzinnige rechercheur uit Herk-de-Stad werd blijkbaar niet echt serieus genomen door de speurders van de federale gerechtelijke politie en verdween na een vluchtig onderzoek in het dikke dossier rond Annick Van Uytsel.

Had men dit spoor toen grondiger onderzocht, hadden Kevin en Shana vandaag misschien nog geleefd. En dat wringt nu nog altijd bij de nabestaanden.

Ronald Janssen werd in 2011 door het hof van assisen veroordeeld tot levenslang.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees