Vakbonden woedend over outsourcing door staatsbedrijf

Bpost verhuist 200 jobs naar India

Bpost verhuist 200 jobs naar India

Foto: vrs

Staatsbedrijf Bpost zegt de contracten op met een 200-tal zelfstandige informatici en verkast hun jobs naar India. “Schandalig”, klinkt het bij de vakbonden. “Om Post.nl te kopen hadden ze wel geld. Konden ze die jobs nu echt niet in eigen bedrijf houden?”, schrijft het ACV aan zijn personeel. “Dit is echt de schaamte voorbij.”

Bpost heeft contracten ondertekend met de Indische informaticabedrijven Infosys en Tata Consultancy. Dat blijkt uit een personeelsmededeling van ­informaticadirecteur Nico Cools die onze redactie kon ­inkijken. Woordvoerster Barbara Van Speybroeck ­bevestigde gisteravond de operatie.

De vakbonden bij Bpost zijn zeer verbolgen. “Een overheidsbedrijf dat zich een bod van 2,55 miljard euro op Post.nl kan veroorloven, maar tegelijk het grootste deel van zijn ICT-departement uitbesteedt naar een lagelonenland, dat is voor ons de schaamte voorbij”, schrijft de bond in een personeelsmededeling.

“We hebben dit niet tegen kunnen houden”, zegt woordvoerder Jean-Pierre Nyns van ACOD. “We wilden die jobs liever in het eigen bedrijf houden, of toch in eigen land. Maar men zei ons dat dit onmogelijk was.” Volgens Nyns heeft hij wel nog voorwaarden kunnen bedingen op gebied van loon- en arbeidsvoorwaarden.

Op de ICT-afdeling van Bpost in het Muntcentrum in Brussel werken in totaal 400 mensen. Alleen de circa 200 zelfstandigen zijn getroffen door de operatie. Zij zijn er nu aan de slag via een Belgisch bedrijf dat AGS heet, en dat telkens geschikte informatici voor specifieke jobs zoekt bij Belgische informaticabedrijven of bij zelfstandige informatici. Hun contracten zijn of worden stopgezet. Maandag al begint de overschakeling naar de Indische bedrijven.

Belgen leiden Indiërs op

Bpost heeft ook zo’n 200 informatici in loondienst in het Muntcentrum. Die blijven aan de slag, maar krijgen andere taken toegewezen. Dit gebeurt voor het ACV op een totaal respectloze manier: zo moeten zij de Indiërs opleiden en opvolgen.

“Dit is onverantwoord”, schrijft de vakbond, die zich ook afvraagt of bij belangrijke incidenten vanuit India wel voldoende snel opgetreden zal kunnen worden. Bovendien vindt de bond het geen goede zaak om de controle en het overzicht van zo’n kerntaak uit handen te geven. Maar volgens Nico Cools van Bpost is de bedoeling vooral de kosten te drukken door minder leveranciers te hebben, en “er toch voor te zorgen dat we de richting van vernieuwing in de digitale economie aankunnen.”

Binnen de informatica-afdeling van Bpost gonsde het al langer van de geruchten over een verhuis van een deel van het werk naar India. Tot nu toe zei het bedrijf altijd dat dit voorbarig was. Tot dus deze week de contracten getekend werden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees