Gevaarlijk stormtij is definitief geweken

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken

In Blankenberge viel een stelling naar beneden Foto: Belga

Ze waren op het ergste voorbereid aan de kust en in Antwerpen maar rond halfdrie vrijdagmiddag kwam er goed nieuws: het gevaarlijk stormtij is voorbij. Het is nu nog wachten op het volgende springtij van komende nacht alvorens alle maatregelen af te blazen.

Een hevige storm in combinatie met springtij, dat was de reden waarom het zeewater vanmiddag een gevaarlijk hoog niveau kon bereiken. Maar de kans op overstromingen is in de loop van de ochtend plots fel afgenomen.

“Toch moeten we voorzichtig blijven, zeker voor de komende nacht”, zegt Réjane Gyssens van de kustwacht. En ook het KMI waarschuwt dat deze namiddag en avond een buienlijn door het land trekt met aan de kust kans op rukwinden tot 90 km/u.

Eerder deze week werd nog voorspeld dat het waterpeil tot ongeveer 6m35 zou kunnen stijgen. Het hoogste peil in vijftig jaar en hoger dan bij de Sinterklaasstorm van 2013. Maar vrijdagmiddag zijn die cijfers dus plots bijgesteld.

“Het hoogwater om 13u50 bedraagt vermoedelijk 5,60 m, het daaropvolgende hoogwater van komende nacht om 01u50 wordt verwacht op 5,90m. Het risico op wateroverlast is zeer gering geworden. Alle preventieve beschermingsmaatregelen blijven minstens tot zaterdag behouden”, zegt Steve Timmermans van het agentschap voor maritieme dienstverlening en kust.

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken
Foto: BELGA

Op zowat alle kritieke punten aan de kust werden deze week maatregelen genomen. Zo werden 40.000 zandzakjes aangevoerd, werden dammen aangelegd met zand en in Oostende zijn stormschotten geplaatst op de dijk om te verhinderen dat het zeewater eventueel over de dijk zou lopen. Maar voorlopig is het grootste gevaar dus geweken.

Schade

Het noodweer heeft afgelopen nacht wel heel wat schade veroorzaakt. In Blankenberge viel door de hevige rukwinden een stelling van tien verdiepingen hoog naar beneden. Verder op de dijk heeft een voorgevel van een restaurant het begeven. Gelukkig bleef het enkel bij materiële schade.

In Oostende waaide een grote partytent weg en kwam op verschillende wagens terecht. Er was ook daar veel materiële schade, maar geen menselijk leed.

In Nieuwpoort sloeg een plezierjacht op drift en moest door de reddingsdiensten terug naar de haven worden gesleept. Ook kantelden verschillende boten die op het droge stonden.

In Middelkerke viel een kraan omver. En in Bredene werden de recent opgehoogde stranden en duinen zwaar gehavend. Dat laat burgemeester Steve Vandenberghe weten. “Wat ons zorgen baart is dat bij het springtij van deze middag en vooral vannacht de duinvoet verder zal worden afgekalfd”, zegt hij. “De duinengordel vormt een primair onderdeel van onze kustverdediging en zal zo spoedig mogelijk door de hogere overheid terug moeten worden hersteld”.

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken

Crisiscentrum

“Vannacht is er nergens overslag van water geweest en zijn er geen overstromingen gemeld”, zegt de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé vanuit het crisiscentrum.

“Maar er is ook minder goed nieuws. Na het springtij van vrijdagmiddag, moet er snel een evaluatie gemaakt worden van de genomen maatregelen, want we verwachten in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuw, iets zwaarder, springtij”, aldus de gouverneur van West-Vlaanderen

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken
Foto: PMG

Gemeentelijke rampenplannen opgeheven

In de kustgemeenten zijn rond het middaguur de gemeentelijke rampenplannen opnieuw opgeheven. Die beslissing komt er nu het springtij minder hoog zal pieken dan voorzien. Dat bevestigt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

“Ik stel toch voor dat de crisiscellen actief blijven. Er is een marge en het weer is geen exacte wetenschap”, aldus West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Hij blijft ook oproepen om vrijdag niet af te zakken naar de kust.

Oostende had toeristen warm gemaakt om de natuur en de kracht van de zee zaterdag en zondag te komen aanschouwen, maar pas vanaf het weekend.

“Alle genomen maatregelen blijven gehandhaafd. Zo blijven de zandzakjes, onder meer in Nieuwpoort en Oostende, zeker nog tot zaterdag liggen. De stormmuur op de zeedijk van Oostende blijft zelfs nog tot maandag staan.”

Gouverneur Decaluwé staat achter de genomen maatregelen van de afgelopen dagen. “We hebben allemaal de waarschuwingen en verwachtingen binnen gekregen, dus de maatregelen waren zeker nodig.”

.

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken

Antwerpen

 Gevaarlijk stormtij is definitief geweken

Ook in Antwerpen haalt men opgelucht adem nu de storm minder lelijk huis zal houden dan deze week werd voorspeld. Vrijdagochtend liet de politie nog een 60-tal voertuigen takelen aan de kaaien omdat gevreesd werd dat het water over de blauwe steen zou lopen.

De waterkeringspoorten aan de Antwerpse Scheldekaaien blijven wel nog tot zaterdagochtend dicht. Dat heeft de stad vrijdag beslist op basis van de meest recente voorspellingen van de waterstanden. Nog tot de nacht van vrijdag op zaterdag is er een kans dat het water van de Schelde tot over de blauwe boordsteen op de kaaien zal komen, klinkt het.

Het scheepsverkeer in de havens en aan de kust raakte vannacht en vrijdagochtend verstoord. Maar nu de storm minder hevig zal zijn dan verwacht, zullen de loodsen weer aan de slag gaan en zal alles zich snel normaliseren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees