Een volledige dag zonder een moord, dat hadden ze hier al lang niet meer meegemaakt

Een volledige dag zonder een moord, dat hadden ze hier al lang niet meer meegemaakt

Foto: AFP

In El Salvador is niemand vermoord op woensdag 11 januari. Jammer genoeg is dat groot nieuws in het Centraal-Amerikaanse land, want dat was toch al enige tijd geleden.

El Salvador is een van de dodelijkste landen ter wereld. Er wonen 6,3 miljoen mensen, maar veel van hen leven in angst. Er gebeuren dan ook meerdere moorden per dag. Om u een idee te geven: in 2015 was het met 104 moorden per 100.000 inwoners het gevaarlijkste land van de wereld buiten de oorlogsgebieden.

De regering startte vorige lente een grote veiligheidscampagne. Er werd een speciale eenheid opgericht, die de machtige jeugdbendes in het land moest aanpakken. Het aantal moorden daalde daarop drastisch. Van de dagelijks 20 begin vorig jaar naar nog gemiddeld 10 per dag, werd in augustus uit regeringskringen vernomen.

Het is dan ook groot nieuws waarmee politiecommissaris Howard Cotto donderdag uitpakte: “Er is gisteren niemand vermoord.” Fier als een gieter zei hij het. Voor de laatste dag zonder moord moesten we immers al terug naar 22 januari 2015. Daarvoor was het ook twee jaar geleden. 2012 was er trouwens een goed jaar: toen waren er twee dagen zonder moord.

De vele moorden in El Salvador zijn vooral een gevolg van de vele bendeoorlogen die er zich afspelen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees