Drietal perst Lidl af met vergiftigde Nutella

Drietal perst Lidl af met vergiftigde Nutella

Foto: Reporters / DPA

De Duitse supermarktketen Lidl kreeg vorig jaar af te rekenen met een afpersingszaak. Onbekenden hadden vergiftige Nutella in de rekken van twee Duitse filialen geplaatst en eisten 5 miljoen euro aan Bitcoins. Nu heeft de Duitse politie drie verdachten opgepakt.

De daders hadden in een anonieme mail eerst 15 miljoen euro van de Duitse supermarktgigant geëist. Indien ze weigerden dreigden ze ermee vergiftigde producten in de rekken te plaatsen. Lidl nam het dreigement niet ernstig en negeerde het bericht.

Een tijd later doken er plotseling twee vergiftigde potten Nutella in Wuppertal en Dortmund op. Een onbekende man had met een spuit door de beschermende folie pesticiden met de chocopasta vermengd. Niemand raakte gewond, de potten werden op tijd gevonden.

Drietal perst Lidl af met vergiftigde Nutella
De supermarktgigant nam het dreigement niet ernstig tot er daadwerkelijk twee vergiftige potten Nutella in de rekken stonden. Foto: BELGA

Alfred Neumann

Vervolgens nam het concern afpersers - die zich voordeden als één persoon onder de naam Alfred Neumann - wel ernstig en kwam ze, al dan niet in samenspraak met de politie, tot een akkoord van 5 miljoen euro. De afpersers stemden in en eisten het bedrag in cash. Tot een overhandiging kwam het niet omdat ‘Alfred Neumann’ niet kwam opdagen.

Vervolgens eisten de afpersers het geld in Bitcoins, een volledig anonieme - en dus niet te traceren - digitale munteenheid. Dit verzoek kon Lidl echter niet inwilligen. Ook lieten ze het ultimatum passeren omdat de hoeveelheid pesticiden die de afpersers gebruikt hadden niet dodelijk was.

De afpersers deden niets, er doken geen vergiftigde potten meer op.

Een klein jaar later heeft de Duitse politie dan toch drie verdachten gearresteerd. Het zou om drie mannen gaan, tussen de 43 en 46 jaar, uit verschillende steden om en rond de regio Nordhein-Westfalen. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor afpersing.

Corrigeer

MEER NIEUWS