Zdenek Bakala, de steenrijke eigenaar van Quick Step Floors, treedt voor één keer uit de schaduw Zdenek Bakala

Zdenek Bakala: “Wielrennen leeft bij gratie van weldoeners, extreem ongezond”

Zdenek Bakala: “Wielrennen leeft bij gratie van weldoeners, extreem ongezond”

“Het heeft mij verrast hoe conservatief het wielrennen is”, zegt Bakala (hier met Boonen). “Ik had gehoopt dat men meer zou openstaan voor vernieuwing.” Foto: TDW/QUICK STEP FLOORS

Nee, Quick Step Floors-manager Patrick Lefevere heeft nog geen hoofdsponsor voor 2018. Maar zorgen hoeft hij zich daarover niet te maken. “Ik heb er tot dusver altijd voor gezorgd dat de ploeg voldoende middelen had”, zegt Zdenek Bakala, Tsjechisch multimiljonair en de echte eigenaar van de ploeg. “Als ik aan iets begin, maak ik dat ook af. Tenzij ik sterf, zal dit ook volgend jaar nog een WorldTourploeg zijn.”

Hoe afhankelijk is Lefevere van de centen van Zdenek Bakala?

­“Vraag mij niet naar cijfers, maar laat mij zeggen dat dit zonder mij een heel andere ploeg zou zijn. Toen ik hier in 2011 ­instapte, was dit een team met een relatief klein budget en de reputatie vooral in één soort wedstrijd heel goed te zijn, de kasseiklassiekers. Sindsdien is het een ploeg geworden die elk jaar opnieuw de meeste overwinningen boekt en die ook in de grote rondes meespeelt. Zonder mij zou dat niet gekund hebben en zou de ploeg minder concurrentieel zijn.”

Het professionele ­wielrennen was een business die ontwikkeld moest worden, zei u in 2011.

“Dat zeg ik nog altijd. En ik geef toe: het heeft mij verrast hoe conservatief en zelfs archaïsch het eraan toe gaat in het wielrennen. Ik had gehoopt dat men meer zou openstaan voor vernieuwing. Maar dat bleek niet het geval. Gelukkig is de mentaliteit bij de sponsors, de teams, de UCI… beetje bij beetje aan het veranderen. Het gaat nog altijd extreem traag, maar als ik kijk naar Velon (een project van elf WorldTour-ploegen om samen commerciële initiatieven te ontwikkelen, nvdr.) ben ik positief. Men heeft eindelijk begrepen dat we iets moeten doen om deze sport naar de 21ste eeuw te brengen.”

Met Tinkoff en Iam Cycling zijn er deze winter twee ploegen verdwenen die ­afhankelijk waren van één gulle geldschieter. Zorgwekkend?

“Uiteraard. En jammer ­genoeg maakt het deel uit van de geschiedenis van het profwielrennen. Het is altijd een sport geweest die leeft bij de gratie van enkele gefortuneerde mensen die toevallig hielden van die sport. Maar natuurlijk is dat extreem ongezond. Net dat moet veranderen, wil de sport kunnen groeien. Ik geloof nog altijd dat dat kan.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.