Nieuwe onthullingen over verdachte in tussentijds rapport

“Anis Amri was in maanden voor aanslag meermaals in België”

“Anis Amri was in maanden voor aanslag meermaals in België”

Foto: AFP

Anis Amri is meerdere keren van Noordrijn-Westfalen naar ons land afgereisd in de maanden voor de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Dat staat in een rapport waar Die Welt am Sonntag over bericht. De Duitse krant schrijft ook dat in ons land een “sterke islamistische scene” bestaat.

Op 19 december reed de Tunesiër Anis Amri met een gestolen vrachtwagen in op de kerstmarkt van Berlijn. Hij richtte er een bloedbad aan en vluchtte vervolgens. Vier dagen lang bleef hij op de vlucht, tot de politie in Milaan hem kon doodschieten op 23 december.

“Anis Amri was in maanden voor aanslag meermaals in België”
Foto: EPA

Uit de analyse van camerabeelden is intussen gebleken dat de man op 21 december twee uur doorbracht in Brussel Noord, waar hij toekwam met de trein en vervolgens de bus nam naar Frankrijk.

Die Welt am Sonntag pakt zondag uit met informatie uit een tussentijds rapport van de agenten die het dossier onderzoeken. Daarin staat te lezen dat Amri zelfs meerdere keren in ons land geweest is, weliswaar in de maanden voorafgaand aan de aanslag. “Hij is meermaals van Noordrijn-Westfalen naar België gereisd”, staat er te lezen. Dat blijkt uit de contacten van de terrorist, die onder de loep genomen werden door liefst 400 onderzoekers.

“Anis Amri was in maanden voor aanslag meermaals in België”
Foto: AFP

In het rapport staat ook meer te lezen over de levenswandel van de dader. Hij dealde bijvoorbeeld drugs, maar gebruikte zelf ook meermaals xtc en cocaïne. Dat bracht hem zowel in Tunesië als in Duitsland al in aanraking met de politie. De speurders onderzoeken of de man bij de aanslag op 19 december onder invloed van drugs was.

Ook verloopt de zoektocht naar contactpersonen van Amri moeilijk, aangezien de speurders slechts twee opgeslagen telefoonnummers hebben gevonden in zijn mobiele telefoon.

In zijn rugzak heeft de Italiaanse politie volgens de krant ook nog een vervoerbewijs uit Frankrijk, een Nederlandse telefoonkaart, Duitse douchegel, scheerschuim en 1.000 euro gevonden, maar geen drugs. Momenteel wordt ook onderzocht waar het geld vandaan komt.

Het tussentijds rapport wordt maandag besproken in het Duits parlement. Dat moet onder meer beslissen of er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht wordt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees