Veel regen, minder volk en boegeroep voor mobiliteitsplan op nieuwjaarsreceptie Stad Gent

Met 8000 man bracht de 18e editie van de nieuwjaarsreceptie heel wat minder volk op de been dan die van vorig jaar. Op de receptie werd de aftrap gegeven van "200 jaar Universiteit Gent" maar de regen was een spelbreker. En het mobiliteitsplan. Toen burgemeester Daniël Termont er zijn speech mee begon, oogstte hij vooral boegeroep. "De belangrijkste wegen zijn de luchtwegen van de Gentenaars." Maar het grote publiek leek hij daar niet mee te kunnen overtuigen.

Stad Gent pompte 20.000 euro en 28.834 gratis drankjes (waaronder 17.210 alcoholische) in de achttiende editie van de nieuwjaarsreceptie maar kon 'slechts' 8000 man op de been brengen. Ter vergelijking: vorig jaar waren er liefst15.000 feestvierders. Waarom bleven de mensen thuis? Was het de regen? Of de schrik voor nieuwe aanslagen? De aanwezigen geraakten er niet uit. Maar ze lieten het niet aan hun hart komen: "Het is des te gezelliger: minder drummen en meer gratis drank voor ons, zonder de lange wachtrijen."  

Boegeroep

Opvallend: toen Daniël Termont in zijn speech over het mobiliteitsplan begon, oogstte hij vooral boegeroep. "2017 wordt een speciaal jaar. Op 3 april start het nieuw circulatieplan!" Waarop heel wat boegeroep weerklonk. De burgemeester bedankte het publiek laconiek voor zijn enthousiasme. Maar het boegeroep hield aan. "Dat bewijst dat mobiliteit de mensen duidelijk bezig houdt. En ik vind dat een goede zaak. Het toont dat Gentenaars betrokken zijn bij hun stad. Geloof mij: het mobliteitsplan is een hefboom voor een nieuwe samenleving.We moeten samen onze stad gezond, leefbaar en bereikbaar houden. Nu alles laten zoals het is, zou niet minder dan misdadig zijn."

Termont vergeleek de houding van het publiek met het verhaal van de kikker in de bokaal water. "Een kikker in een kom water dat te warm is, springt er onmiddellijk uit. Maar zet een kikker in een kom warm water dat geleidelijk aan opwarmt, dan zal hij blijven zitten. Tot het water kookt en hij sterft. Omdat hij niet ver genoeg vooruit denkt. Hetzelfde geldt voor mobiliteit in Gent." En een toegeving: "Dat betekent niet dat het mobiliteitsplan niet kan aangepast worden als dat nodig zou zijn."

Openbaar vervoer

Het stadsbestuur heeft nog wat overtuigingswerk voor de boeg. Uit een rondvraag bij de aanwezige feestvierders blijkt dat de meesten wel begrip hebben voor de boeroepers. "We staan open voor het mobiliteitsplan maar het komt te vroeg. Eerst moet er meer geïnvesteerd worden in beter openbaar vervoer", klonk het. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio