Staan deze negentien WO I-sites binnenkort op de Werelderfgoedlijst van Unesco?

Nieuwpoort / Houthulst / Diksmuide / Ieper / Poperinge / Mesen / Langemark-Poelkapelle / Zonnebeke / Alveringem / Heuvelland -

Vlaanderen heeft een dossier klaar om een selectie van begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog te erkennen als Unesco Werelderfgoed. In de zomer van 2018 beoordeelt de Unesco de kandidatuur.

“Het Vlaamse luik van het erkenningsdossier is klaar om de Unesco ons WO I-erfgoed tot werelderfgoed te laten erkennen. Heel binnenkort ronden ook de Walen en de Fransen hun deel af. Eind januari trekken we dan naar de Unesco in Parijs om ons officieel kandidaat te stellen. Dat zou de kers op de taart zijn van de herdenking van de ‘Groote Oorlog’. Dit dossier is het sluitstuk van een volledige erfgoedstrategie”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die ook bevoegd is voor Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed.

“De begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog zijn uniek erfgoed met uitzonderlijke universele waarden. De erkenning zou een passende en blijvende herinnering scheppen aan de gebeurtenissen die zich in onze Vlaamse velden hebben afgespeeld, ook na 2018. Het dossier schenkt dan ook bijzondere aandacht aan het harmonieuze samengaan van het behoud van WO I-erfgoed en de duurzame ontwikkeling van de regio. Het Vlaamse luik van het dossier is in nauwe samenwerking met een brede waaier van partners uitgewerkt. De eigenaars en de beheerders van de geselecteerde sites, de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de betrokken gemeentes en middenveldorganisaties zoals het Algemeen Boerensyndicaat, de Boerenbond, Natuurpunt, Unizo en Voka zijn sterk betrokken bij de totstandkoming.”

In het erkenningsdossier worden de sites ook als uniek beschreven door de hoogstaande kwaliteit van hun architecturale vormgeving en hun landschappelijke inplanting en zijn ze uitgegroeid tot plaatsen voor reflectie en omdat het de eerste keer in de geschiedenis is dat alle gesneuvelden, los van rang, stand of nationaliteit, individueel worden herdacht.

Intussen is het WO I-erfgoed volgens Geert Bourgeois uitvoerig geïnventariseerd en bestudeerd, beschermd en zijn er middelen vrijgemaakt voor restauratie, onderhoud en ontsluiting.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio