Bandwerk in rechtbank: op een dag 49 mensen voor rechter omdat ze onder invloed achter het stuur zaten

Bandwerk in rechtbank: op een dag 49 mensen voor rechter omdat ze onder invloed achter het stuur zaten

De rechtbank behandelde gisteren liefst 49 dossiers over rijden onder invloed Foto: ssj

Halle -

Op de eerste themazitting ooit in de politierechtbank van Halle moesten 49 beklaagden verschijnen voor rijden onder invloed van drank of drugs. De bedoeling is om in de toekomst vaker soortgelijke dossiers te bundelen.

De zaal van politierechtbank van Halle zat gisterennamiddag aardig vol voor de eerste themazitting ooit. Het parket en de rechtbank hadden afgesproken om een hele reeks dossiers over rijden onder invloed van alcohol of drugs op eenzelfde moment te behandelen. “Zo’n themazittingen hebben meer effect bij de mensen”, klinkt het. De bedoeling is zeker om in de toekomst nog zulke themazittingen te houden.

Van de 49 beklaagden moest het merendeel verschijnen omdat ze te diep in het glas hadden gekeken. Voor al wie nog over een blanco strafblad, kon politierechter Dina Van Laethem zich nog mild tonen. De minimumboete van 1.200 euro werd telkens voor de helft met uitstel uitgesproken. Verder volgde er telkens nog een rijverbod van vijftien dagen, wat er door de onmiddellijke intrekking op neerkwam dat de beklaagden hun rijbewijs niet opnieuw meer moesten afgeven. “Iedereen krijgt hier een eerste kans. Het is aan u om die te grijpen”, zo sprak de rechter tegenover een man die na een stevige feest ondanks een korte nacht slaap toch nog 1,52 promille alcohol in zijn bloed had. “Als je binnen de drie jaar opnieuw betrapt wordt, dan volgt er automatisch een rijverbod van drie maanden. Dan moet je niet meer komen zeggen dat je je rijbewijs nodig hebt voor je werk.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio