Minister Homans weigert erkenning van 20 moskeeën:

“Eerst wil ik rapport Staatsveiligheid zien”

“Eerst wil ik rapport Staatsveiligheid zien”
Brussel -

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigert voorlopig twintig nieuwe Vlaamse moskeeën te erkennen ondanks het positief advies van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Enkel groen licht van Geens volstaat niet voor de minister. “Minister Homans wil ook de rapporten zien van Staatsveiligheid en die eerst grondig bestuderen”, zegt haar woordvoerder.

Op dit ogenblik zijn er 28 moskeeën door de overheid erkend in Vlaanderen. Dat betekent dat de imam die de eredienst voorzit net zoals een pastoor door de staat wordt betaald.

Afgelopen jaar heeft de Moslimexecutieve een aanvraag gedaan voor de erkenning van 43 nieuwe moskeeën. “Dat aantal is zo hoog omdat de Moslimexecutieve de afgelopen jaren omwille van allerlei redenen niet heeft gefunctioneerd”, zegt Jan Van der Vloet, woordvoerder van het kabinet-Homans. “Al die dossiers hebben zich dus jarenlang opgestapeld.”

Minister van Justitie Koen Geens heeft voor de erkenning van twintig moskeeën in Vlaanderen een positief advies uitgebracht op basis van inlichtingen van de Staatsveiligheid over de werking van de moskee.

Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Het gaat om de moskeeën Al Fath (Gent), Al Islam (Zaventem), Al Moslimeen (Aalst), Annasr (Vilvoorde), Arrahmaan (Turnhout), Ahhahman (Halle), Arruhama (Waasmunster), Assalaam (Tienen), El Hidaya (Maaseik), El Mouslimine (Antwerpen), El Nour (Antwerpen), El Nour (Roeselare), Hamza (Beverlo-Beringen), Inaba (Deurne-Antwerpen), Mescidi Kuba (Berchem-Antwerpen), de Moskee van Wetteren, Selimiye (Berchem-Antwerpen), Selimiye Camii (Leopoldsburg), Tauhid (Overpelt) en Youssef (Diegem-Machelen).

Nog geen enkele erkenning

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) laat echter weten niet te zullen overgaan tot erkenning van de moskeeën. “Ze vraagt de rapporten op van Staatsveiligheid over de moskeeën”, aldus haar woordvoerder. “ Nu heeft de minister te weinig info. Ze weet immers niet waarom precies voor die twintig moskeeën een gunstig advies is verleend en vraagt zich ook af waarom er geen info is over de 23 andere dossiers.”

Daarna moeten ook de provincie en de lokale gemeente waar de moskee is gevestigd nog een advies verlenen. “De provincie heeft het toezicht op de financiën van de moskee en het lokale bestuur geeft een advies over de praktische zaken”, zegt Van der Vloet. “Ten slotte worden al die adviezen samengelegd en zal de minister een oordeel vellen”, klinkt het.

Het kabinet stipt aan dat minister Homans tijdens haar legislatuur nog geen enkele nieuwe moskee heeft erkend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees