Anoniem bellen is officieel verleden tijd

Anoniem bellen is officieel verleden tijd

Foto: rr

Honderdduizenden gebruikers van anonieme simkaarten krijgen de komende maanden herinneringen van hun provider om zich te registreren. Wie dat niet doet voor 7 juni, wordt gedeactiveerd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Voorafbetaalde gsm-kaarten: voor de gemiddelde gebruiker hebben ze als voordeel dat er nooit onverwacht hoge facturen in de bus vallen, maar voor criminelen zijn ze vooral interessant omdat ze anoniem te verkrijgen zijn. Daarom besliste de regering eind vorig jaar dat wie zo’n zogenaamde prepaidkaart wil gebruiken, zich moet registreren. De maatregel kadert in de strijd tegen terreur, want omdat er geen naam op sommige telefoonnummers kan worden geplakt, lopen de onderzoeken naar potentiële terreurdaden vaak vast.

Wie dus zo’n prepaidkaart wil kopen, moet zich vanaf nu registreren. “Hoe dat gebeurt, hangt af van waar je de prepaidkaart koopt”, zegt Isabelle Geeraerts van provider BASE. “Onze eigen shops hebben alle nodige infrastructuur voorhanden. De naam, het adres en het rijksregisternummer worden via een kaartlezer van de identiteitskaart afgelezen en gekoppeld aan de nieuwe simkaart. Wie de kaart online koopt, komt op een registratiepagina terecht. En onze andere distributiekanalen, zoals bijvoorbeeld nachtwinkels, hebben een door ons ontwikkelde app gekregen om de persoonsgegevens aan de simkaart te koppelen.”

Iedereen moet zich registreren

Maar ook wie al zo’n prepaidkaart had, moet die registreren. Alle providers starten daarom campagnes. BASE, dat zo’n 942.000 actieve prepaidklanten heeft, waarvan zo’n 40% geregistreerd, trekt daarvoor zelfs naar drukke Antwerpse wijken. Komend weekend staat er een camper in Antwerpen-Noord en aan de Brederodestraat (zaterdag) en in shoppingcenter Den Tir op het Kiel (zondag).

Orange en Proximus brengen hun klanten op de hoogte via sms. Volgens Proximus-woordvoerder Jan Margot loopt dat vlot en zijn er dus geen extra campagnes nodig. Orange-woordvoerder Jean-Pascal Bouillon stelt dat de campagne voor bestaande prepaidkaarten de komende weken wordt opgestart.

De registratie moet voor 7 juni gebeuren. “Daarna worden alle kaarten van niet-geïdentificeerde klanten gedeactiveerd”, aldus Jan Margot.

Anoniem bellen niet onmogelijk

De registratieplicht in ons land maakt anoniem bellen niet onmogelijk. Met een buitenlandse simkaart kan er nog steeds in ons land gebeld en ge-sms’t worden.

Al worden er in onze buurlanden, waaronder Duitsland, gelijkaardige maatregelen getroffen om anonieme simkaarten te bannen. Ook in Nederland gaan stemmen op om registratie verplicht te maken.

Corrigeer

MEER NIEUWS