Kandidates Miss België hangen (anoniem) vuile was buiten van organisatie: “Vraag me af of alles wel zo legaal is”

Kandidates Miss België hangen (anoniem) vuile was buiten van organisatie: “Vraag me af of alles wel zo legaal is”

Foto: BELGA

Zet het Nationaal Comité van de Miss België-verkiezing kandidates onder druk? Volgens een aantal deelneemster wél. In de Waalse krant La Dernière Heure reageren ze anoniem.

Volgens de krant leven verschillende deelneemsters in angst na bedreigingen van de organisatie. Meerdere finalistes van Miss België zouden berichten hebben ontvangen van Guy D’hooge, de echtgenoot van organisatrice Darline Devos, zo klinkt het in de krant . In die berichten dreigt hij ermee advocaten op hen af te sturen als ze zich negatief uitlaten over de wedstrijd, aldus de Waalse krant La Dernière Heure. De finalistes zelf willen uit schrik niet bij naam genoemd worden.

LEES OOK. Nieuwe Miss België beschuldigd van racisme na ‘kaka-commentaar’ op Instagram

“Bij het zoeken naar sponsors tijdens de provinciale verkiezingen werden we onder druk gezet door meneer D’hooge, via sms”, zegt een kandidate. “ De vijf meisjes die het meeste geld bij elkaar kregen voor het Comité van Miss België, en dat aan het comité overhandigde in een enveloppe vol cash, werden alle vijf meegenomen als finalistes.”

Kandidates Miss België hangen (anoniem) vuile was buiten van organisatie: “Vraag me af of alles wel zo legaal is”
Darline Devos Foto: Marc Herremans - Corelio

“Geterroriseerd”

“De meisjes worden echt geterroriseerd”, gaat de kandidate verder. “Er werd gedreigd met advocaten als we met de pers zouden praten, maar ik wil het toch kwijt omdat ik vind dat men moet weten dat er bij Miss België dingen gebeuren die nogal twijfelachtig zijn, of die misschien zelfs niet helemaal legaal zijn. In het contract van een miss staat bijvoorbeeld dat er een boete is van 12.500 euro als we negatieve zaken naar buiten brengen. Maar dat is echt een oneerlijke clausule, aangezien vrijheid van meningsuiting een mensenrecht is, ook in zo’n wedstrijd.”

Een kandidate heeft ook haar twijfels bij de selectie van de deelneemsters bij de provinciale verkiezingen. “Ze worden volgens het contract verplicht een voorschot te betalen, zonder dat duidelijk is waarvoor dat voorschot nodig is. De meesten zien dat voorschot niet terug”. Als de beweringen van de kandidate kloppen, dan gaat dat om bijna 22.000 euro dat rechtstreeks naar het organiserend Comité van Miss België gaat, zo berekende La Dernière Heure.

Te slimme meisjes niet door?

Dit jaar was er ook geen quiz meer tijdens de finale van Miss België zelf. Andere jaren levert dat heel vaak hilarische momenten op, bijvoorbeeld wanneer een finaliste ‘Paul Magnette’ antwoordt op de vraag wat de hoofdstad is van Vlaanderen. Maar op voorhand kregen de kandidates wel een test over België, nog voor de 30 finalistes geselecteerd werden. “Maar er werd blijkbaar niet echt rekening gehouden met die test aangezien de meeste finalistes daar 1 of 2 op 20 op haalden”, zegt een andere jonge vrouw anoniem. “Veel meisjes met de beste scores mochten niet door. Zij werden waarschijnlijk te slim en te weinig beïnvloedbaar gevonden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees