Marianne Vos wint in Hoogerheide bij vrouwen, wereldkampioene naar ziekenhuis na zware val

Marianne Vos wint in Hoogerheide bij vrouwen, wereldkampioene naar ziekenhuis na zware val

Foto: Photo News

Marianne Vos heeft de Wereldbekermanche voor eigen volk in Hoogerheide gewonnen bij de vrouwen. Het werd een volledig Nederlands podium met Brand op twee en Worst op drie. Sanne Cant viel naast het podium maar wordt wel tweede in de eindstand van de Wereldbeker, De Boer was al zeker van de eindzege. Wereldkampioene Thalita de Jong kwam zwaar ten val en werd naar het ziekenhuis overgebracht met pijn aan de knie.

Volg hier live de cross van de mannen elite!

Een snelle start op het parcours in Hoogerheide voor Thalita de Jong, in haar zog volgden Lucinda Brand en Katerina Nash. Op het glibberige parcours liep het evenwel fout voor De Jong in een afdaling en kwam ze hard ten val. De wereldkampioene probeerde daarna wel haar tocht voort te zetten, maar stapte uiteindelijk in tranen van de fiets. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis en klaagde vooral over pijn aan de knie.

Intussen wachtte Marianne Vos vooraan niet af en sloeg ze een kleine kloof in de tweede ronde. Sanne Cant, Katerina Nash en Lucinda Brand waren op achtervolgen aangewezen, maar Vos zette precies niet door en in ronde drie kwam alles weer bij elkaar. Het tempo stokte vooraan waardoor Katie Compton en Eva Lechner de aansluiting wisten te maken. Toen Lechner wegschoof vooraan en Nash met haar mee ten val kwam, kreeg Cant een kleine voorsprong.

Nu was het Vos die het gevaar zag en de kloof dichtte, met nog twee landgenoten in haar wiel: Brand en Annemarie Worst. Opnieuw stokte het tempo en wist ook Laura Verdonschot met Sophie de Boer aan te pikken. Zes rensters vooraan. Te veel, vond Vos die een versnelling plaatste. Het ging te snel voor de anderen, Vos soleerde naar de zege.

Uiteindelijk kregen we een volledig Nederlands podium met nog Brand en Worst op twee en drie. Cant, die vorige week paste voor de Wereldbeker in Fiuggi om te trainen in Spanje voor het WK, werd vierde. Ze schuift wel een plaatsje op in het klassement van de Wereldbeker en eindigt als tweede met 395 punten, na winnares De Boer die er 484 telt. Katerina Nash eindigt als derde met 393 punten.

Vos: ”Goed Bevestiging van goede vorm”

“Ik ben goed op dreef”, zei Vos na afloop, “het is fijn om een week voor het WK zo’n wedstrijd af te werken en te winnen. Dit is mijn derde overwinning op rij in de Wereldbeker. Dat doet deugd en ik krijg hier ook nog eens de bevestiging van mijn goede vorm en dat kan nooit kwaad”, lachte ze. “Het was wel oppassen geblazen vandaag. Het parcours was supersnel, maar lag er ook glad bij, iedere ronde werd het iets gevaarlijker. Dat merkte je ook aan de valpartijen met Thalita de Jong, Eva Lechner en Katerina Nash. Je moest hier geen te gekke dingen doen en ik ben blij dat ik rechtop ben gebleven.”

Marianne Vos wint in Hoogerheide bij vrouwen, wereldkampioene naar ziekenhuis na zware val
Cant werd vierde. Foto: Photo News

Sanne Cant eindigde op een vierde plek. “Ik voelde me op training de voorbije week heel goed en ik had hier misschien wel iets meer verwacht dan die vierde plaats”, zei ze na afloop, “maar aan de andere kant, als je deze omloop ziet: het ging heel snel door de vrieskou. Je moest hier bijna starten met ‘wegbanden’”, lachte ze, “niet meteen mijn ding. Dat was een beetje jammer, maar dat zijn de weersomstandigheden. Ze waren niet in mijn voordeel, zeker niet tegen wegrensters. Maar goed, ik onthoud dat de conditie goed is en volgende week krijgen we in Luxemburg een compleet ander parcours. Het gevoel is niet slecht, ik heb tien dagen hard getraind in Spanje en een beetje rust de komende week zal me deugd doen.”

Marianne Vos wint in Hoogerheide bij vrouwen, wereldkampioene naar ziekenhuis na zware val
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.