"Ik speel geen verstoppertje"

Van der Poel reageert na offday: “Ik voelde meteen dat er niets op zat”

Van der Poel reageert na offday: “Ik voelde meteen dat er niets op zat”

Foto: Peter Malaise

De Nederlander Lars van der Haar (Telenet-Fidea) heeft zondag in het Nederlandse Hoogerheide verrassend de slotmanche van de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Voor eigen volk finishte Van der Haar solo en dat in tegenstelling tot zijn landgenoot Mathieu Van der Poel die een complete offday kende en pas als 24ste (!) over de streep op 2’14” van de winnaar. “Ik had toch gedacht dat ik vandaag beter voor de dag zou komen.”

“Het werd niet wat ik ervan verwacht had”, trapte Van der Poel meteen na de finish een open deur in voor de microfoon van Sporza. “Het klopt natuurlijk wel dat ik de voorbije week hard getraind heb in Spanje maar ik had toch gedacht dat ik vandaag beter voor de dag zou komen.”

Panikeren doet de Nederlandse kampioen echter niet: “Dit is op zich niet erg, ik moet pas volgende week goed zijn. Dat neemt niet weg dat ik vandaag een beetje teleurgesteld ben. Maar liever vandaag zo’n offday dan volgende week.”

Nochtans begon Van der Poel met enkel prikjes: “Maar bij mijn eerste demarrage voelde ik al dat er niets op zat en dat werd minder en minder. Na een tijdje lukte niets meer en ook technisch was ik niet goed. Op een slechte dag valt alles tegen. Ik had duidelijk vermoeide benen, dat kan gebeuren. De voorbije twee jaren was ik hier erg goed en was ik minder de week erna, hopelijk is het nu andersom...”

"Ik speelde geen verstoppertje"

Wout van Aert verzekerde zich vorige week in Fiuggi al van de eindzege in de Wereldbeker. De regerende wereldkampioen is licht geblesseerd en was dan ook niet van de partij in Hoogerheide. Hield Van der Poel zich daarom ook wat in in de laatste test voor het WK van komend weekend in Luxemburg?

“Neen, helemaal niet”, repliceerde hij meteen aan de camper. “Dat heb ik de voorbije twee jaar ook niet gedaan in deze wedstrijd. Deze wedstrijd is voor mij veel te belangrijk. Er komt hier heel veel publiek kijken, het is dicht bij huis, de cross van mijn vader. Als ik aan de start van een wedstrijd sta, doe ik mee om te winnen, niet om me te verstoppen. Het is jammer dat ik hier zo slecht voor de dag kom, ik had graag een betere wedstrijd gereden, maar ik had gewoon niet de benen om te volgen.”

Maakt hij zich dan geen zorgen voor het WK? “Neen, dat doe ik niet”, zei hij nog. “Ik ga dat niet door mijn hoofd laten spoken en ga vannacht goed slapen. Vooraf had ik ook al met het team deze wedstrijd besproken. ‘Stel dat het vandaag minder zou lopen, dan zou dat niet onlogisch zijn na zo’n zware stage’, was het oordeel. Dus ik panikeer niet, doe het nu een week rustig aan en ik hoop op die supercompensatie volgende week.”

Broer David van der Poel kampte met ziekte de voorbije week. Heeft dat er misschien iets mee te maken? “Neen, dat is het niet, ik voel me gezond”, veegde hij van tafel. “Het was gewoon een vermoeiend gevoel in de benen. Meer niet.”

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.