Lars van der Haar verrast ook zichzelf: “Had moeite om mijn tranen te bedwingen”

Lars van der Haar verrast ook zichzelf: “Had moeite om mijn tranen te bedwingen”

Foto: Photo News

Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) liep een spierscheur op in Ruddervoorde op 6 november. Wekenlang moest hij revalideren, pas in de Wereldbeker in Heusden-Zolder op 26 december keerde hij terug. Met weinig ambities voor de rest van het seizoen. “Mijn terugkeer gaat sneller dan gehoopt”, verklaarde de 25-jarige Nederlander zondag na zijn verrassende zege in Hoogerheide. “Maar deze zege had ik toch echt niet verwacht.”

“In het begin had ik het wat moeilijk om het hoge tempo te volgen, maar ik kon terugkeren en vertoefde dan in een mooi groepje. Die aanval was niet gepland. Het was ook niet echt een aanval. Ik nam over van Mathieu, maar hij viel stil en opeens had ik een kleine kloof, een handvol seconden.”

Hoewel nog een groot pak renners samen zaten, liep de achtervolging mank en ploegmaten Meeusen en Van Kessel speelden het ploegenspel perfect. Van der Haar kon zijn voorsprong uitbouwen. “Deze zege doet zo ongelooflijk veel deugd, de laatste ronde had ik soms zelf moeite om mijn tranen te bedwingen, al moest ik veel glimlachen. Alle gevoelen kwamen bij elkaar.”

Van der Haar voelt zich goed, reed een sterke cross, maar stelde wel dat de wedstrijd in Hoogerheide weinig kans geeft op voorspellingen voor het WK. “Hier kan je niets uit leren over de vorm van Mathieu en Wout, die er niet was. Ja, Mathieu was hier niet goed, maar dat is gewoon omdat hij hard getraind heeft en zijn hoofd zit al bij dat WK. Ik ga er gewoon van uit dat ik een ondersteunende rol heb volgende week. Mijn doelstelling voor het WK verandert niet: ik hoop op een plaats in de top vijf. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik vijfde wil worden: vier, drie, twee en één zijn ook goed.”

Tom Meeusen: “Elke week beter”

Ploegmaat Tom Meeusen eindigde vorige week in Fiuggi met een derde plaats voor het eerst dit seizoen op het podium van een wereldbeker. In Hoogerheide stond hij nog een trapje hoger, op plek twee. “Hier ben ik heel blij mee”, zei hij. “Mijn conditie wordt elke week beter, toch wel belangrijk met het oog op het WK.”

“Het was een tactische koers. Ik was vooral bezig met mijn derde plaats in het klassement van de Wereldbeker, dus hield ik vooral Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout in de gaten. En ook Mathieu een beetje. Ik houd hier een heel goed gevoel aan over.”

Lars van der Haar verrast ook zichzelf: “Had moeite om mijn tranen te bedwingen”
Foto: BELGA

Is hij dan klaar voor het WK? “Klaar zou ik niet zeggen. Als je het ganse seizoen achter de feiten aanloopt en Mathieu en Wout elke week met zoveel overmacht ziet winnen, moet je niet stellen dat je ‘klaar bent voor het WK’. Ik voel me goed, maar ik denk dat die twee er volgende week wel zullen staan, ga daar maar vanuit. Volgende week fiets ik in het Belgische kamp, het kamp Van Aert. Ik denk dat ik hem zeker kan helpen. Ik heb vandaag kunnen laten zien wat ik tactisch waard ben.”

Lars van der Haar verrast ook zichzelf: “Had moeite om mijn tranen te bedwingen”
Foto: Photo News
Corrigeer