Hamon opeens belangrijkste socialistische presidentskandidaat

Hamon opeens belangrijkste socialistische presidentskandidaat

Benoït Hamon Foto: EPA

Oud-minister Benoït Hamon lijkt de winnaar te worden van de eerste ronde van de verkiezing van een presidentskandidaat bij de Franse socialisten. Hij lijkt meer steun te krijgen dat de onlangs afgetreden oud-premier Manuel Valls.

Dat blijkt na de telling van zowat de helft van de stembureaus. Hamon haalt met 3.090 van de 7.520 bureaus geteld momenteel 35,21 procent van de stemmen. Valls blijft steken op 31,56 procent. Een andere oud-minister, Arnaud Montebourg is op ruime afstand de derde, met 18,78 procent.

Daarmee lijken Hamon en Valls elkaars uitdager te worden in de volgende ronde. Volgende zondag moeten de socialisten kiezen tussen de twee winnaars van deze ronde.

Hamon heeft al enige tijd afstand genomen van het huidige regeringsbeleid van hun partijgenoot François Hollande, die niet meer opkomt. Hamon pleit voor een radicalere linkse koers.

In de peilingen doen de socialisten het duidelijk minder goed. Verwacht wordt dat de presidentsverkiezingen zullen uitdraaien op een tweestrijd tussen de extreemrechtse Marine Le Pen en de conservatieve François Fillon.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees