Hartverscheurende laatste brieven van slachtoffers van de Holocaust krijgen tweede leven

Hartverscheurende laatste brieven van slachtoffers van de Holocaust krijgen tweede leven

Foto: Yad Vashem

Drie maanden voor de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust presenteert Yad Vashem op het internet laatste brieven van vervolgden en hun nabestaanden. De negen tijdsdocumenten werden in concentratiekampen, getto’s en op de vlucht door kinderen en volwassenen geschreven in 1941.

Dat deelde Yad Vashem, de Israëlische staatsinstelling die de Joodse slachtoffers van de Holocaust herdenkt, maandag in Jeruzalem mee. “Laatste brieven van de Holocaust: 1941” maakt deel uit een reeks van meerdere getuigenissen van dergelijke aard.

“Deze laatste brieven geven ons een blik in het leven van deze mensen”, zei wetenschapster Jona Kobo. “Ze bieden ons een getuigenis uit de eerste hand over de ontberingen die ze meemaakten en hun verlangen om terug verenigd te worden met hun familie”. De brieven zijn onder meer afkomstig uit Polen, Letland, Frankrijk en Oostenrijk. Overlevenden en hun families hebben de brieven volgens Yad Vashem geschonken.

Op Facebook biedt Yad Vashem de “I Remember Wall” aan. Daar kunnen gebruikers zich laten registreren. Hun profiel wordt vervolgens gekoppeld aan de profielen van slachtoffers van de Holocaust uit de centrale databank van Yad Vashem en op Facebook gepost.

Yad Vashem (“Gedenkteken en naam”) is het grootste herdenkingsmonument van de Holocaust ter wereld. Het werd in 1953 in Jeruzalem opgericht. Wetenschappers hebben er het wereldwijd grootste archief rond het thema opgebouwd en onder andere de namen van rond de vierenhalf miljoen vermoorde Joden gedocumenteerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees