1977-2017: Termont zit 40 jaar in het stadhuis van Gent

Gent - Daniël Termont (SP.A) zit deze maand exact veertig jaar in de gemeenteraad van Gent. Hij werd er maandagavond voor gevierd bij de start van de Gentse gemeenteraad.

In het archief van het Gentse stadsmuseum zit één filmpje van het eerste wapenfeit van Daniël Termont in de gemeenteraad van Gent. Het is 1 januari 1977, wanneer toenmalig CVP’er Placide De Paepe geïnstalleerd wordt als burgemeester van Gent.

Het tellen van de stemmen voor de nieuwe schepenen in het kersverse college van De Paepe was toen een klusje voor de twee jongste raadsleden, Daniël Termont van de BSP en Guy Verhofstadt van de PVV, alle twee 23 jaar. Het moment is vastgelegd in een verslag van de Gentse Filmaktualiteiten, een journaal dat destijds opgezet werd door de familie Daskalides.

Vandaag, veertig jaar later, zit Daniël Termont nog steeds in dezelfde gemeenteraad van Gent, als burgemeester en voorzitter. Een staat van dienst die niemand in het stadhuis momenteel kan voorleggen. Hij werd er maandagavond tijdens de gemeenteraad voor gefeliciteerd door de volledige raad.

“Guy Verhofstadt zou na 1977 nationaal en Europees carrière maken”, zei SP.A-fractieleider Anne Schiettekatte. “Daniël Termont koos altijd voor Gent en de Gentenaars, en drukte zo zijn stempel op de Gentse politiek.”

1 januari 1977, Guy Verhofstadt, Daniël Termont en burgemeester Placide De Paepe (vlnr). Uit de Gentse Filmaktualiteiten / Collectie STAM en De Zwarte Doos - Stadsarchief Gent

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio