Nooit gezien: crossers publiceren formulier dopingcontrole

Paranoia in crossland: Van der Poel en Pauwels zetten Van Aert onder druk

Paranoia in crossland: Van der Poel en Pauwels zetten Van Aert onder druk

Foto: Twitter

Het WK is in aantocht en dus staat de hele veldritwereld op scherp. Hoe anders moet je de geste van Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels interpreteren? Beide renners publiceerden gisteravond het formulier dat ze ontvingen na een ‘dopingcontrole buiten competitie’. ‘Hallo, Wout van Aert?’ durfden ze er net niet aan toe te voegen.

Het was Kevin Pauwels die maandag in de late namiddag de kat de bel aanbond. De Kalmthoutenaar had bezoek gekregen van een controleur van het antidopingagentschap NADO Vlaanderen voor een controle buiten competitie. ‘Weer een controle achter de rug’, meldde Pauwels via Twitter. Dat hij ‘geen medicatie’ en ‘geen supplementen’ had gebruikt, werd netjes in het rood omcirkeld.

Jurgen Mettepenningen, de teammanager van Marlux-Napoleon Games, was er als de kippen bij om het initiatief van zijn kopman toe te juichen. ‘Transparantie is de toekomst van het wielrennen en het veldrijden’, meldde de grote baas ook al via Twitter. Achteraf ontkende Mettepenningen wel dat Kevin de bedoeling had om iemand uit zijn kot te lokken. “Iedere renner doet wat hij wil. Het is niet aan ons om te bepalen of zij dat willen delen met het publiek. Die controle was nu toevallig maandag, en Kevin heeft dat zelf gedeeld op sociale media. Het is helemaal niet de bedoeling om iets uit te lokken. Het gaat gewoon om transparantie, zo’n initiatieven dragen bij aan het positieve imago van de wielersport", aldus Mettepeningen (lees meer). 

En ook coach Paul Van Den Bosch had lof voor beide crossers:

De Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld noemde het initiatief van Pauwels en Van der Poel dan weer een "interessante" manier om transparantie af te dwingen: "Sociale controle via social media."

Dus kon Mathieu van der Poel niet achterblijven. Ook de in het Antwerpse Kapellen wonende Nederlander had immers de dopingcontroleurs over de vloer gehad. Dat hij ‘multivitamines’ gebruikte, meer kwamen de nieuwsgierigen ook niet te weten.

Paranoia in crossland

Is het toeval dat Pauwels en Van der Poel net in de week voor het WK zo vrijgevig zijn met informatie die doorgaans top secret is? Misschien wel, vermoedelijk niet. Wielrenners en veldrijders zijn paranoïde voor collega’s die de week voor een belangrijke afspraak langs de kant blijven. Met hun daad willen ze ongetwijfeld collega’s Wout van Aert en Laurens Sweeck uit hun kot lokken. Beide renners gaven forfait voor de afsluitende manche van de wereldbeker, afgelopen zondag in het Nederlandse Hoogerheide. Van Aert om zijn knie te sparen, Sweeck om een griepje de kop in te drukken.

Is dit anders te interpreteren dan als een oproep aan Van Aert om ook open kaart te spelen? Zeker nu hij al een week klaagt over knieproblemen is het niet ondenkbaar en zelfs niet onlogisch dat hij daarvoor medicatie neemt. En mogelijk een ‘TUE’, een zogenaamde uitzondering om therapeutische redenen, heeft gekregen. Dat zou dan dat op dat bewuste formulier vermeld staan. Voor een goed begrip: dat mag en daar is niets verboden aan, maar de concurrentie wil duidelijk dat die info publiek wordt gemaakt.

Detail: niemand weet of Wout van Aert gisteren überhaupt een controleur over de vloer heeft gehad. Van der Poel en Pauwels zijn quasi buren. Dat zij op dezelfde dag gecontroleerd zijn, is haast de evidentie zelve. Is het vandaag aan Van Aert en Sweeck?

Rob Peeters, voormalig ploegmaat van Van Aert, vond de actie van Van der Poel en Pauwels alvast grappig genoeg om er een mopje over te maken: "Ik hou ook van transparantie. Heb het hem gewoon verteld", toont hij een dopingcontroleformulier met een sticker met het opschrift 'EPO' op.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.