NMBS investeert 10 miljoen euro in oudste stationsgebouw van België

NMBS investeert 10 miljoen euro in oudste stationsgebouw van België

Na de werken moeten de stationsbuurt en de infrastructuur er beter uitzien. Foto: vrs

Tienen -

NMBS gaat 10 miljoen euro investeren in het oudste stationsgebouw van België. Het gebouw in Tienen ligt er verloederd bij en wordt wekelijks nog gebruikt door 26.000 pendelaars.

De renovatie start in 2018. De werken maken deel uit van een groter masterplan om de hele stationsbuurt aan te pakken. Het stationsgebouw dateert al van 1840 en is intussen beschermd als monument.

Wekelijks stappen 26.000 reizigers hier op de trein en de investeringen komen volgens de Tiense burgemeester Katrien Partyka (CD&V) dan ook niets te vroeg. “Het is hoog tijd dat er wordt geïnvesteerd in het comfort van die mensen”, zegt ze. “Intussen kregen we ook al hulp van de provincie om die hele stationsomgeving uit te tekenen, vooral het hele gebied achter het station.”

Ook Infrabel startte met investeringen in de sporen en de perrons die er nu lamentabel bijliggen. “Alles wordt aangepakt en er komen een nieuwe wachtzaal, een horecazaak en nieuwe infrastructuur.”

Ook het oude postgebouw naast het station wordt gerenoveerd. “Dat wordt door een projectontwikkelaar onder handen genomen. Tussen de twee gebouwen komt een gloednieuwe fietsenstalling.”

Parkeerprobleem

Hoe het hele parkeerprobleem in de stationsbuurt zal worden aangepakt, is nog onduidelijk. Het stadsbestuur leverde wel al een vergunning voor een nieuwe parking, maar het is nog niet geweten om hoeveel plaatsen het gaat.

De NMBS heeft de plannen voor een nieuw parkeergebouw aan de achterzijde van het station in Tienen geschrapt. Volgens woordvoerder Dimitri Temmerman liggen budgettaire beperkingen aan de basis van die beslissing.

De NMBS kondigde zeven jaar geleden een nieuw parkeergebouw met 1.650 plaatsen en meerdere niveaus aan. Maar die plannen werden intussen geschrapt door een gebrek aan financiële middelen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio