De griepepidemie is officieel in het land

De griepepidemie is officieel in het land

Foto: Photo News

Brussel -

Het aantal mensen dat met griepsymptomen langsging bij de huisarts, lag in de week tot 22 januari voor de tweede week op rij boven de epidemische drempel. Dat betekent dat er nu officieel sprake is van een griepepidemie, zo werd vernomen van viroloog Marc Van Ranst.

De epidemische drempel bedraagt 140 raadplegingen met griepsymptomen per 100.000 inwoners. Twee weken geleden gingen we met 233 raadplegingen voor het eerst dit griepseizoen boven die drempel, en vorige week gebeurde dat opnieuw, met 367 griepachtige raadplegingen, aldus Van Ranst.

Wat zijn de symptomen?

Griep begint meestal plotseling, met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, vooral de keel, het hoofd en de ledematen. Een droge hoest en een loopneus horen er vaak ook bij. Wie door griep wordt geteisterd, kan zich behoorlijk ziek voelen. Koorts en pijn verdwijnen meestal na twee tot vier dagen, maar het kan soms een paar weken duren voordat je je weer de oude voelt.

Is griep gevaarlijk?

Sommige mensen lopen meer kans op complicaties als ze griep krijgen. Dat is het geval bij mensen met een chronische ziekte zoals hart-, nier-, lever- of longziekten, suikerziekte of wie een verminderde afweer heeft als gevolg van ziekte of een medische ingreep. Ook voor zuigelingen of 65-plussers of zwangere vrouwen kan griep nare gevolgen hebben.

Dit kan u preventief doen:

Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken, zegt Sébastien Daems van het WIV.

*Raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelinge

*Blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen

*Was uw handen goed en frequent met water en zeep

* Hoest bij voorkeur in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen uw arm -niet in uw handen- als u geen zakdoek heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees