Theatermaker vertoeft zes weken in opvangcentrum om ‘zielen te zoeken’

Theatermaker vertoeft zes weken in opvangcentrum om ‘zielen te zoeken’

Mokhallad (uiterst rechts) zal zes weken in het asielcentrum vertoeven. Foto: evr

Menen -

Zes weken lang vertoeft theatermaker Mokhallad Rasem (35) – zelf ooit vluchteling – in het asielcentrum in Menen. Al kijkend en luisterend wil hij ervaringen opdoen voor zijn theaterstuk ‘Zielzoekers’. “Ik wil hen niet in een slachtofferrol duwen.”

“Het zijn geen vluchtelingen. Het zijn specialisten, kunstenaars of ingenieurs.” Dat is de ingesteldheid waarmee Mokhallad Rasem aan zijn avontuur begint. Zes wekenlang spendeert hij zijn dag in het asielcentrum van het Rode Kruis in Menen – 's nachts vertoeft hij bij een Congolese priester in de grensstad. Het opvangcentrum doet dienst als laboratorium waar hij materiaal verzamelt voor zijn theaterstuk ‘Zielzoekers’. Geen negatief verhaal, integendeel.

“Ik praat niet over het verleden. De bedoeling is een nieuwe stap zetten en zo een nieuwe wereld creëren”, begint de theatermaker.

Die positiviteit kan hij ook zijn eigen ervaringen halen. Elf jaar geleden strandde de man vanuit Irak in ons land. “Dat maakt het wel herkenbaar wat mensen voelen. Onwetendheid en angst. Er is geen enkele plaats waar je terechtkunt”, verduidelijkt Mokhallad.

www.zielzoekers.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio