Pizzagigant Dr. Oetker geeft kunst die in nazi-handen kwam terug aan nabestaanden van eigenaar

Pizzagigant Dr. Oetker geeft kunst die in nazi-handen kwam terug aan nabestaanden van eigenaar

De Amerikaanse erfgename van de Nederlandse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker, Marei von Saher, krijgt ‘roofkunst’ terug van het Duitse familiebedrijf Dr. Oetker. Het gaat om een schilderij van de hand van Antony van Dyck, een portret uit 1628 van Adriaen Moens.

De Jood Goudstikker verongelukte in 1940 op de vlucht voor de nazi’s. Zijn toenmalige collectie kwam in Duitse handen. Rijksmaarschalk Hermann Göring verwierf een groot aantal kunstwerken voor een ‘prijsje’.

Marei von Saher streed al vele jaren om werken uit de collectie van haar schoonvader weer in handen te krijgen. Want de verkoop van kunstvoorwerpen is niet geldig als ze onvrijwillig en door de oorlogsomstandigheden tot stand zijn gekomen. En dat was hier duidelijk het geval.

Vorig jaar kondigde Dr. Oetker, het Duitse familiebedrijf dat onder meer bekend is van diepvriespizza, aan dat het de volledige kunstcollectie van het bedrijf zou doorlichten om de oorsprong van alle werken na te gaan. Het is in dit kader dat Dr. Oetker het portret van Antony van Dyck nu aan de erfgenamen van Goudstikker, een Jood die in Amsterdam leefde, teruggeeft.

Het is al het tweede werk dat Dr. Oetker afstaat aan de rechtmatige eigenaar. Begin deze maand gaf het “Kinderreidans” van Hans Thoma terug aan de erfgenamen van Hedwig Ullmann. Hij verkocht het werk eveneens onder dwang aan de nazi’s toen hij in 1938 moest vluchten. Het belandde in de collectie van Dr. Oetker toen Rudolf August Oetker het in 1954 op een veiling kocht.

Nazi

Rudolf August Oetker, voormalig topman van het Oetker-concern, was zelf een nazi. Dat schrijven historici in het boek ‘Dr Oetker und der Nationalsozialismus’. Het boek is een initiatief van de familie Oetker, die het onderzoek betaalde.

Rudolf-August Oetker, die in 2007 overleed, meldde zich volgens de onderzoekers vrijwillig bij de Waffen-SS aan. Daarnaast heeft het Oetkerconcern de nazi’s ondersteund.

Oetker verzette zich tijdens zijn leven tegen een onderzoek naar zijn verleden en weigerde over de Tweede Wereldoorlog te praten.

Rudolf-August Oetker ging in 1981 met pensioen en droeg het bedrijf over aan zijn zoon August.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees