De zoekers

Chef Het Nieuwsblad Magazine en Check

  • 43 jaar
  • Woont samen en heeft drie kinderen: twee dochters, Anna (13) en Amélie (12) en een zoon, Conrad (10)
  • Issue: heeft het gevoel overal achteraan te rennen en nergens mee klaar te raken
  • Voornemen: efficiënter werken, beter organiseren, juister kiezen, meer gedaan krijgen, meer ontspannen leven

Life

Het ligt aan ons oerbrein

Deze column zal je leven veranderen

Deze column zal je leven veranderen

Foto: shutterstock

“Je moet goed beseffen”, zegt neuropsychologe Elke Geraerts, “dat ons brein van nature zéér negatief is. Als jij straks naar huis rijdt bijvoorbeeld, dan is de kans erg groot dat je denkt: allez, wat doet die voor mij nu! Ga toch eens aan de kant! Maar je zal niet zo snel denken: oh, wat een mooi manoeuvre maakt die man.”

Nu durf ik zelf een heel uitzonderlijke keer nog wel eens in bewondering te staan voor een zilverwitte haardos met een onvermoed vlotte rijstijl – hopelijk mag ik zelf ook zo worden. Maar ik voel me betrapt: de negatieve gedachtestroom evolueert zelfs vaak, doorheen de dag, naar een draaikolk. “Jaja,” beaamt carrière en lifecoach Miet Leijssen, “hoe meer je de controle verliest, hoe slechter je gedachten worden. En dan sta je 's avonds na een drukke werkdag aan de kassa achter een bejaard koppel dat wat tijd nodig heeft, en kan je amper je fatsoen houden.”

Opnieuw bingo: ik heb al sms'en verstuurd naar mijn man dat er beter een aparte kassa voor bejaarden geopend zou worden (binnen de fatsoensgrens). En ik heb ook al aan de kassa door de telefoon tegen mijn gesprekspartner staan oreren dat sommige mensen blijkbaar zo nodig op het spitsuur nog even hun hele oninteressante leven aan de kassierster moeten vertellen (over de fatsoensgrens). En ik ben ongetwijfeld niet de enige.

Maar dat ligt dus niet aan onze onhebbelijke persoonlijkheid.

Het ligt aan ons oerbrein.

Als jager-verzamelaars waren onze voorouders gefocust op gevaar en risico, en wij zijn dat nog steeds, waardoor het negatieve makkelijk de bovenhand neemt. “We hebben daar dan gelukkig wel een neocortex rond ontwikkeld waardoor we slimmer zijn geworden en ons beter kunnen beheersen”, zegt Elke Geraerts, “maar die onbewuste gedachten in dat primitieve brein blijven werkzaam.”

“Zo kan je soms een onbestemd gejaagd gevoel hebben. Het is weer die onbewuste negatieve gedachtegang die stress en angst veroorzaakt, waardoor de stresshormonen adrenaline en cortisol je dat opgejaagde gevoel geven.”

Kan deze wetenschap mijn leven als opgejaagde stresskip veranderen? Bij zelfkennis begint de wijsheid. Ik krijg meteen een eerste opdracht mee. “Heb er aandacht voor. Als je morgen naar je werk vertrekt en je doet de deur van je auto open, vraag je dan af wat je denkt en waarom”, zegt Miet.

Ik begrijp het. “Shit, ik ben alweer vijf minuten te laat vertrokken.” Of: “Wat zijn vijf minuutjes nu? Die vuile was zit toch maar mooi al in de machine.”

We zijn toch geen oermensen, zeker?

Better Minds at Work-coach Miet Leijssen zal mij begeleiden in mijn voornemen om beter om te gaan met mijn tijd.

www.bettermindsatwork.com

 

Corrigeer

De Zoekers