“We gaan niet samenwerken, wel ons gezond verstand gebruiken”

Belgische topfavorieten bij beloften gaan landenspel niet spelen om Nederlander te verschalken

Belgische topfavorieten bij beloften gaan landenspel niet spelen om Nederlander te verschalken

Foto: BELGA

Zondag strijden ook de beloften om de wereldtitel veldrijden in het Luxemburgse Bieles. België heeft met Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions) en Eli Iserbyt (Marlux Napoleon Games) twee favorieten in zijn rangen. Wie dacht dat de twee voluit het landenspel zouden spelen om de andere topfavoriet Joris Nieuwenhuis of de Italiaan Gioele Bertolini een hak te zetten heeft het mis. “We gaan niet samenwerken, maar we gaan wel ons gezond verstand gebruiken”, klinkt het bij Hermans en Iserbyt.

Eli Iserbyt is de regerende wereldkampioen bij de beloften, Hermans pakte dit jaar de Belgische en Europese titel. Beiden hebben dit seizoen al genoeg spraakmakende resultaten neergezet om het kopmanschap van de Belgen te kunnen claimen. Maar ze beseffen ook dat ze het zullen moeten delen. Zelfs al dreigt het Nederlandse gevaar met de ijzersterke Nederlander Joris Nieuwenhuis (zeven overwinningen dit seizoen).

“Ik ga mij niet inhouden en ik verwacht omgekeerd ook niets van Eli”

“Ik heb getraind om een WK te winnen, niet om een WK af te stoppen”, windt Quinten Hermans er geen doekjes om. "Ik ga mij niet inhouden voor Eli. Als hij zou wegrijden en ik kan erachter rijden zonder iemand mee te pakken zal ik het zeker niet laten. Als ik merk dat iedereen in mijn wiel volgt, zou ik wel overwegen om mij in te houden. Of om iemand anders het werk te laten doen. Omgekeerd verwacht ik ook niets van Eli. Ik zou het hem alvast niet kwalijk nemen als hij achter mij aan zou komen. Ik zou de ongeschreven regel willen invoeren dat ik achter Iserbyt mag rijden en omgekeerd. Dat we vrij spel krijgen. We zijn het hele jaar concurrenten en nu zouden we plots ploegmaat zijn? Trouwens, er wordt altijd veel over tactiek gesproken, maar eens je in de koers zit kan die meestal direct overboord.”

Belgische topfavorieten bij beloften gaan landenspel niet spelen om Nederlander te verschalken
Foto: BELGA

Iserbyt denkt er net hetzelfde over. “In de eerste wedstrijdhelft is het sowieso ieder voor zich. Wanneer in de finale één van ons twee zou wegrijden, moet je je gezond verstand laten spreken. Dan moet je liefst het gat helemaal alleen proberen te dichten. Als je dan Nieuwenhuis zou meenemen, zou dat niet goed zijn. Maar dat beseffen we beiden wel. Quinten en ik hebben niet veel woorden nodig om te weten wat we bedoelen. We hebben genoeg koerservaring om te beseffen dat je geen concurrent meeneemt. Sowieso heb je op een WK weinig aan een ploegmakker. Ik heb dit weekend in ieder geval alleen gekomen voor een eerste plaats en niet voor een zilveren of bronzen medaille.”

Belgische topfavorieten bij beloften gaan landenspel niet spelen om Nederlander te verschalken
Foto: BELGA

Belgen voelen geen druk

Ondanks de druk om wereldkampioen te worden voelen de twee Belgen naar eigen zeggen weinig stress. “Ik heb al een Belgische en Europese titel. Als die wereldtitel erbij zou komen, is dat een surplus maar geen noodzaak. Dat wil niet zeggen dat ik niet gemotiveerd ben. Maar vorig jaar won ik Hoogerheide en zei iedereen me dat het niet meer mis zou kunnen gaan. Ik dacht cru gezegd op voorhand dat ik de wereldtitel al binnen had. Dat liep dus mis. Ik had verkeerd gepiekt en merkte tijdens het WK dat de benen toch een pak minder waren. Daar heb ik veel van geleerd.”

Ook Iserbyt toonde zich donderdagavond erg kalm. “Mijn vorm is zelfs iets beter dan vorig jaar. En toen werd ik wereldkampioen. Ik moet mij dit jaar niet wegsteken, ik ben titelverdediger. Dat brengt gezonde stress met zich mee. De regenboogtrui zorgt niet voor extra druk. In tegendeel. Het geeft een grote rust. Ik heb die wereldkampioenentrui al eens gewonnen en dat kan in mijn voordeel spelen. De eerste wereldtitel is de moeilijkste omdat je hem dan misschien net iets te graag wil. Dan kan tot fouten leiden. Fouten die ik niet zal maken.”

“Belgen moeten hopen dat de sneeuw tot modder dooit”

De West-Vlaming verkende donderdag het grotendeels met sneeuw en ijs bezaaide parcours. “De omloop was erg technisch en glad. En de ondergrond was heel hard. Maar ik heb gehoord dat de temperaturen zullen stijgen en dan kan de sneeuw omgewisseld worden door modder. Ik hoop het eigenlijk. Want dan krijg je een heel andere wedstrijd. Sneeuw spreekt de Belgische crossers niet echt aan. Als het begint te dooien kan de bovenkant een beetje nat worden. Veel modder zal er nooit niet zijn, maar het parcours wordt wel zwaarder. En dat ligt me beter”

Corrigeer